Beldoks – od gej scene do Ausvica – Merlinka festival

Merlinka festival

Merlinka festival

Beldoks – od gej scene do Ausvica


Za veče otvaranja izabrana su dva filma o snovima, doduše na različitim nivoima…

Pod sloganom „Nove vizure” večeras počinje treći Beldoks, koji će do 20. aprila beogradskoj publici obezbediti niz atraktivnih iskustava – putovanje sa „Svemirskim turistima”, ćaskanje sa „Neprijateljima naroda”, ukus „Pizze u Aušvicu”, pogled iza njujorške gej scene s „Dobrim Amerikancem”…

Filmovi „Zvezda je rođena” Vanje Kovačević i „Svemirski turisti” švajcarskog autora Kristijana Fraja večeras će u Kinoteci otvoriti Beldoks, a tokom osam dana u tri bioskopa (Kinoteka, Studentski grad i DKC) biće predstavljeno više od 50 dokumentarnih ostvarenja.

Prema rečima direktora festivala Mladena Vušurovića, „za razliku od kinematografije atrakcije i senzacije, ovi filmovi traže osvetljavanje razlika i konflikata u socijalnoj konstrukciji stvarnosti”. Ipak, daleko od toga da nema „atrakcije” jer program Beldoksa nudi niz različitih iskustava.

„Dobar Amerikanac” nam „bez cenzure” otkriva naličje gej scene Njujorka i Berlina, dok nas ekscentrični „Plesači sa mačkama” uvlače u svoj neobičan trougao. Upoznaćemo misterioznog špijuna opsednutog Gretom Garbo – „Garbo: Špijun”, čuvenog narko-bosa Pabla Eskobara u filmu „Gresi moga oca”, istambulske „Mujezine” i dželate iz Kambodže u „Neprijateljima naroda”. Probaćemo i „Pizzu u Aušvicu”, proživeti „onkološki strah u krupnom planu” sa „Hemoterapijom”, prelistati „Rukopise iz Timbuktua” i poći na „Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povjest”…

– Sa svakim od ovih dokumentaraca lako dolazi do identifikacije. Nije to priča o njima. Uvek je to priča i o nama – kaže Vladimir Perović, predsednik Saveta festivala.

Beldoks ima i tri nova programa. „Žiri je uvek u pravu” donosi nagrađivane dokumentarce, između ostalih i „Zaliv”, ovogodišnjeg dobitnika Oskara. „Fokus: Rusija” sa deset ostvarenja daje uvid u najosetljivije teme Rusije u tranziciji, dok su na edukativni „Beldocs Pro” pozvani svi koji se bave dokumentarnim filmom.


Leave a Reply