Festival dokumentarnog i kratkometraznog filma – Merlinka festival

Merlinka festival

Merlinka festival

Festival dokumentarnog i kratkometraznog filma


Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji se održava od 30. marta do 3. aprila 2010. godine, ovaj put predstavlja specijalni program pod nazivom „Vrelo”

U okviru 57. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, ove godine prvi put će biti održan trodnevni specijalni program pod nazivom „Vrelo” koji će predstaviti angažovane dokumentarne filmove o akutnim društvenim temama poput homoseksualizma, incesta, prava na abortus… U okviru programa od 1. do 3. aprila biće održane i tribine na kojima će članovi filmske ekipe, uz podršku gay udruga iz Srbije, Incest trauma centra i drugih organizacija razgovarati o problematici kojom se bavi film te o sličnim ili istim dešavanjima u Srbiji.

Prema rečima selektora festivala, režisera Janka Baljka, publika u Srbiji često misli da teme i sudbine kojima se bave stvaraoci s udaljenih kontinenata i civilizacija i filmovi koji dolaze iz zemalja u kojima su na snazi drugačije društvene i moralne vrednosti, nemaju nikakve veze sa nama, ali ubrzo snažni utisci i poruke ovih filmova sve to demantuju.

„Kakve veze sa Beogradom ima jedna zabranjenja gey parada i jedan zabranjeni noćni bar u duboko podeljenom Jerusalemu? Da li nas dotiče epidemija zakasnelih maloletničkih abortusa u Rusiji koja več decenijama živi svoju tranzicionu dramu? Ima li u našim „sigurnim kućama“ mesta za neverovatnu incest traumu koja nam dolazi iz Španije ili za žrtve brutalnih silovanja u građanskom ratu u Kongu? Ima li oprosta i mira za krivce nakon svega? Program „Vrelo” koji je Festival realizovao u saradnji sa prijateljima iz nevladinih organizacija koje slična pitanja svakodnevno postavljaju, pokušaće da u interaktivnom dijalogu autora, publike i stručnjaka pronađe neke odgovore”, naveo je Baljak.

Za početak e-Novine predstavljaju film City of borders, američke režiserke Yun Suh koji će, uz prisustvo autorke, otvoriti specijalni program „Vrelo”.

„City of borders” je priča o svakodnevnom životu pet Izraelaca i Palestinaca u jedinom gej baru u Jerusalimu, koja prati njihov pokušaj da se, kroz minsko polje politike, vere i diskriminacije, izbore da žive i vole otvoreno.

„Svako dolazi iz sopstvenog geta i svi oni se sreću u Šušanu”, kaže vlasnik bara Sa’ar Netanel, prvi homoseksualac koji je član Gradskog veća u Jerusalimu. Zbog svog javnog eksponiranja, dobio je nekoliko pretnji smrću.

Za Palestinca, koji prakticira Islam, odlazak u Šušan podrazumeva da mora noću ilegalno da prelazi granicu između Zapadne obale i Jerusalima. Provlači se kroz bodljikavu žicu, preskače zidove i šunja se pored izraelskih vojnika kako bi došao do jedinog mesta u kojem se na par sati može osećati potpuno slobodan i svoj. Van bara, jevrejske, muslimanske i hrišćanske grupe nastoje da eliminiše sva javna eksponiranja homoseksualizma, ne prezajući čak ni od uličnog nasilja i pretnji smrću. Film “City of borders” dobio je niz priznanja na svetskim festivalima, među kojima su nagrada publike na filmskom festivalu u Berlinu, i nagrada za najbolji dokumentarni film na međunarodnom festivalu gay filmova u Barseloni.

Nakon prikazivanja filma, biće održana tribina koja će se baviti problemima gay populacije u Srbiji.
Festival kratkog metra biće održan pod sloganom HAPPY END. Kroz takmičarske i specijalne programe, festival će predstaviti najbolje igrane, dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove najnovije domaće i međunarodne produkcije. Očekuje se dolazak značajnog broja gostiju iz zemlje i inostranstva.

Više informacija: www.kratkimetar.rs/2010


Leave a Reply