Filmovi na španskom na Merlinka festivalu 2016. – Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Filmovi na španskom na Merlinka festivalu 2016.


Od 8. do 14. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda održaće se osmi filmski festival „Merlinka“. Za sedam dana trajanja festivala biće prikazano 56 filmova, a među njima selektovano je čak devet domaćih.

Festival pod sloganom „Reci osam“ otvoriće brazilski film „Ne zovi me sine“, nagrađivane rediteljke Anne Muylaert, koji je osvojio nagradu „Teddy“ za najbolji igrani filma na ovogodišnjem Berlinalu. Kao i svake godine, biće organizovano i svečano otvaranje koje će biti inspirisano imidžom Olivera Mandića tokom 1980-ih godina, na kome će nastupati Tijana Dapčević, Dekadenca i Viva La Diva.

Iz bogatog programa Merlinka festivala izdvajamo svetku hit komediju „Apsolutno fantastične“ koja prati fantastične avanture Edine i Petsi, koje smo zavoleli u istoimenoj britanskoj seriji, dokumentarac „Zauzmi pozu“ o Madoninim igračima koji su je pratili tokom kontroverzne turneje „Blond Ambition“, dokumentarac „Čekajući Bijonse“ o avanturama grupe mladih koji mesec dana kampuju i čekaju da kupe karte za koncert Bijonse u Sao Paulu, francuski film „Teo i Hugo“ koji je nagrađen na Berlinalu i Film Out festivalu u San Dijegu. U okviru festivala, u nedelju 11. decembra biće organizovan i maraton kratkog filma koji će trajati od 13 časova do ponoći.

Ove godine Merlinka festival će prikazati i šest filmova na španskom jeziku.

Za Dan ljudskih prava, 10. decembra u 15 časova Holandska ambasada vam poklanja besplatnu projekciju filma Tranzit Havana:

transit-havana2

Tranzit Havana (2015)

Dokumentarac
Režiser: Daniel Abma
Kuba, Holandija (Holandski, engleski, španski sa engleskim titlom)
Trajanje: 86 minuta

U Havani, transseksualke Odette, Juani i Malu čekaju operaciju usklađivanja pola koju vrše evropski hirurzi i koje organizuje predsednikova ćerka, Mariela Castro. Ona vodi seksualnu revoluciju u kombinaciji sa državnim socijalizmom. Nove mogućnosti se suočavaju sa starim problemima: da li će trans Kubanci naći sreću uprkos netoleranciji, siromaštvu i prostituciji?

U okviru Maratona kratkog queer filma koji će biti organizovan u nedelju, 11. decembra od 13 časova do ponoći biće prikazani:

under-the-skin1

Ispod kože (2016)

Kratki igrani film
Režija: Antonio Ufarte
Španija (Španski sa engleskim i srpskim titlom)
Trajanje: 18 minuta

Nakon godina provedenih van kuće, Duna se vraća u svoje rodno selo kako bi ponovo uspostavila vezu sa svojim bolesnim ocem. Odmah po dolasku ono na šta nailazi jesu odbacivanje i nerazumevanje vezano za njenu transpolnost. Ona i njen ponos su ono što je jače i ona će se boriti da je prihvate takvu kakva je. Nju podržava njena komšika Rosa i ona će joj pomoći da bude ponovo kraj svog oca. Glavni lik započinje novi deo svog života, vraćajući se svojim korenima iako društveno okruženje ne prihvata njenu različitost. Da li će se ona pomiriti sa svojom prošlošću i ocem?

marty2

Dan kada je Marty McFly otišao u budućnost (2016)

Režija: Eli Navarro
Španija (Španski sa engleskim i srpskim titlom)
Trajanje: 4 minuta

Bilo je jasno da 21. oktobar 2105te neće biti jedan od uobičajenih dana.

natasha1

Natasha (2016)

Kratki dokumentarni
Režija:
Javier Sobremazas
Nemački (Engleski, španski, urdu sa engleskim i srpskim titlom)
Trajanje: 3 minuta

Nataša je transrodna žena koja je pobegla iz Pakistana, ali je sada zaglavljena u Grčkoj i mestu Idomeni sa hiljadama izbeglica.

how-i-love-you1

Kako te samo volim (2016)

Kratki film
Režija: Fernando  García-Ruiz Rubio
Španija (Španski sa engleskim i srpskim titlom)
Trajanje: 23 minuta

Dani je kriminalac malog kalibra koji se zaljubljuje u policajku. Bio je to prizor, momenat neočekivanog sjaja. I iznad svega, nešto sasvim novo je Dani nikad nije bio zaljubljen. Od tog momenta samo nada da će opet sresti Patriciju ga održava u životu.

U utorak, 13 decembra u 21 čas biće prikazan igrani film Viva:

viva2

Viva (2015)

Drama
Režiser: Paddy Breathnach
Glavne uloge: Héctor Medina, Jorge Perugorría, Luis Alberto García
Zemlja: Irska, Kuba (Španski sa engleskim i srpskim titlom)
Trajanje: 100 minuta
Nagrade: ADL Stand Up nagrada na Internacionalnom Filmskom Festivalu u Santa Barbari

Kada danas sve ima svoju cenu, koja je cena ljubavi?
Hesus radi kao šminker u trupi dreg izvođača, ali sanja i o tome da sam postane izvođač. Kada konačno dobije svoju šansu da izađe na scenu iz publike se pojavljuje stranac koji ga nokautira. Ispostavlja da je to ni manje ni više Hesusov otac, bivši bokser, koji je bio odsutan preko 15 godina iz života svog sina. Kako se otac i sin bore oko svojih suprotnih očekivanja koja imaju jedan od drugog, Viva postaje priča o ljubavi u kojoj dva muškarca pokušavaju da razumeju jedan drugog i da postanu ponovo porodica.