Kad Crnogorac sazna da mu je sin gej – Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Kad Crnogorac sazna da mu je sin gej


Predrag Bjelac igra glavnu ulogu u nemačkom filmu “Saša”, koji je režirao Denis Todorović, nemački reditelj našeg porekla. Film čija je radnja istinita govori o tome kako gastarbajterska eks jugoslovenska porodica preživljava saznanje da im je stariji sin homoseksualac. Bjelac igra oca, konzervativnog Crnogorca. “Ovaj film je bio način da Denis Todorović, reditelj, otkrije svom ocu Crnogorcu i majci Čehinji da je on gej”, kaže Bjelac za “Blic”.

Predrag Bjelac, koji živi u Pragu a svetsku slavu je stekao ulogom u “Hari Poteru”, kaže da posebnu draž filmu daje multietničnost njegovih aktera. Glavne uloge igraju glumci iz svih krajeva bivše Jugoslavije, uglavnom iz mešovitih porodica.

U trejleru koji se može videti na internetu Vlado (kog igra Bjelac) na nemačkoj je carini u prepoznatljivom gastarbajterskom „mercedesu“. Carinik otvara gepek, gleda u sadržaj i pita: “Benzin ili šljivovica?” Nakon kratkog razmišljanja šta mu je bolje da kaže, Vlado odgovara: “Šljivovica, šljivovica!”

– Film je tragikomedija i ma koliko smo se trudili da ovi naši gastarbajteri budu moderni, nismo mogli da ih lišimo prepoznatljivih manira – smeje se Bjelac i na svoj račun, jer i on u neku ruku spada u gastarbajtere budući da živi i radi u Pragu.

– Svako jutro se budim uz našu televiziju, beogradski jutarnji program, a onda se pred vratima zamislim da li sam se adekvatno obukao i treba li mi kišobran jer i vremensku prognozu gledam beogradsku – smeje se Bjelac.

Njegov lik u filmu “Saša” je, kaže, relativno prost i primitivan. Neostvareni je košarkaš, sanja da se vrati u Crnu Goru, ima neki pab u Nemačkoj, loš brak i decu koju očigledno ne poznaje.

– Crnogorac, jadan, ne sanja da mu je sin gej jer ovaj ko bajagi ima devojku Kineskinju. Kada sazna, puca na sinovljevog partnera, ali greškom ubija svog mlađeg sina. Film govori i o našem eks jugoslovenskom mentalitetu, ali i o gej ljubavi, za koju i u dalje u 21. veku ne postoji razumevanje.


Leave a Reply