Lorka – Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Lorka


lorka

20. septembar 2016. 19:00 Institut Servantes

Povodom 80 godina od ubistva Federika Garsije Lorke, Merlinka festival u saradnji sa Društvom hispanista organizuje interaktivnu tribinu o njegovom delu i životu, ali i razlozima koji su doveli do streljanja 1936. godine.
Ovom tribinom želimo da damo omaž njegovom delu, ali i upoznamo njegovo intimno biće u represivnom španskom društvu tridesetih godina. Publika će imati prilike da kroz njegove životne situacije i stihove upozna Lorku, mladog pisca koji stvara prva velika prijateljstva sa Dalijem, Bunjuelom u čuvenom madridskom studentskom domu, mirnog genija koji je očarao Španiu, ali interno vodio borbu protiv prihvatanja svoje seksualnosti, kao i njegove prijatelje iz suberzivne grupe Generacije 27. Pokušaćemo da osvetlimo njihovu društvenu angažovanost iz perpektive savremenog aktivizma i predstavimo položaj pojedinca u društvu danas.

Tokom događaja, razgovor učesnika tribine pratiće zanimljivi citati, video isečci, audio zapisi njegovih pesama i drugi multimedijalni sadržaj koji će podstaći publiku da se uključi u diskusiju. Pridužiće nam se i Lejdi Ujdi, stensil umetnica koja je vratila lik i stihove Garsije Lorke na beogradske ulice.

Govore:
Željko Donić, asistent na Filološkom Fakultetu, odsek Iberijske studije
Ana Vučković, književnica, urednica časopisa Refleho
Roman Balvanović, prevodilac
Lejdi Ujdi, street art umetnica
Moderatorka:
Lana Čubrić, Društvo hispanista

Organizuju:
Društvo hispanista, Merlinka festival, Institut Servantes