Petak, 8. decembar

Kulturni centar Novog Sada 19:00

EX YOU

Režija: Milina Trišić

Zemlja: Srbija

Godina produkcije: 2023.

Trajanje: 70 min.

Kroz raznolike životne priče tri transrodne osobe, film postavlja pitanje slobode, razumevanja i prihvatanja u zemljama koje su rastrzane između tradicionalnih principa i težnji ka Zapadu. Helena je prevremeno penzionisani major, prva vojno lice u Srbiji koja je promenila pol. Kamila je iz Bosne i Hercegovine i dalje se nada promeni pola u Srbiji nakon godina pokušaja. Vuk je kršten u Crnoj Gori kao prva transrodna osoba koja tada nije završila tranziciju. Njegova tranzicija spasiće mu život na neočekivan način.

Kulturni centar Novog Sada 21:00

PROBITI LED

Režija: Clara Stern

Uloge: Alina Schaller, Judith Altenberger, Tobias Resch

Zemlja: Austrija

Godina: 2022.

Trajanje: 102 minuta

Mira, u ranim dvadesetim godinama, beži od pritiska vođenja porodičnog vinograda tako što igra hokej na ledu. Kada se nova igračica Teresa pridruži timu, izaziva Mirin rigidni pogled na svet, što dovodi do noći koje će promeniti njihove živote na ulicama Beča.

Subota, 9. decembar

Kulturni centar Novog Sada 19:00

Lud za Lud za Ejmi

Režija: Sav Rodgers

Zemlja: SAD

Godina produkcije: 2023.

Trajanje: 95 min.

Ovaj dokumentarac istražuje transformacioni uticaj romantične komedije iz devedesetih na dvanaestogodišnjeg dečka iz Kanzasa, koji sazreva i suočava se sa svojim queer identitetom. Za mladog Sava Rodgersa, Kevin Smitov kultni klasik, “Lud za Ejmi”, postao je pojas za spasavanje. Dok Rodgers proučava film i njegov nastanak kao temelj LGBTQ+ kinematografije, nalazi se na komplikovanom raskršću.

Kulturni centar Novog Sada 21:00

Aristotel i Dante otkrivaju tajne univerzuma

Režija: Aitch Alberto

Uloge: Max Pelayo, Reese Gonzales, Eugenio Derbez, Eva Longoria, Veronica Falcon, Kevin Alejandro

Zemlja: SAD

Godina produkcije: 2023

Trajanje: 98 min.

Na osnovu tinejdžerskog romana Benjamina Alire Sáenza, film se fokusira na prijateljstvo između dva tinejdžera meksičko-američkog porekla u El Pasou 1987. godine, koji istražuju neobično novo prijateljstvo i težak put ka samootkrivanja.

Nedelja, 10. decembar

Kulturni centar Novog Sada 19:00

Uski put do sreće

Režija: Kata Olah

Zemlja: Mađarska

Godina produkcije: 2023.

Trajanje: 83

Mladi gej romski par iz udaljenog sela u Mađarskoj sanja o nečemu toliko apsurdnom da izgleda nemoguće: da naprave muzički film zasnovan na njihovim životima. Uprkos svim teškoćama, sele se u Budimpeštu baš u vreme kad mađarska vlada postaje sve autoritarnija i neprijateljski nastrojena prema LGBTQ+ zajednici.

Kulturni centar Novog Sada 21:00

Pre nego promenim mišljnje

Režija: Trevor Anderson

Uloge: Vaughan Murrae, Dominic Lippa, Lacey Oake, Matthew Rankin, Shannon Blanchet

Zemlja: Kanada

Godina produkcije: 2022.

Trajanje: 89 min.

Dok se ostali đaci pitaju da li je novi đak Robin dečko ili devojčica, Robin razvija komplikovan odnos sa nasilnikom iz škole, praveći sve opasnije izbore kako bi se uklopio.

Ponedeljak, 11. decembar

Kulturni centar Novog Sada 19:00

Plava lična karta

Režija: Burcu Melekoglu, Vuslat Karan

Zemlja: Turska

Godina produkcije: 2022.

Trajanje: 84 min.

Rüzgar Erkoçlar, bivša poznata glumica, suočava se sa samoprihvatanjem i prihvatanjem u tradicionalnom turskom društvu pod medijskim reflektorima kao trans muškarac.

Kulturni centar Novog Sada 21:00

Norveški san

Režija: Leiv Igor Devold

Uloge: Hubert Milikowski, Edyta Torhan, Øyvind Brandtzæg, Runar Koteng Frønes, Karl Bekele Steinland, Jakub Sierenberg, Izabella Dudziak

Zemlja: Norveška

Godina produkcije: 2023.

Trajanje: 97 min.

Devetnaestogodišnji poljski imigrant radi u fabrici ribe u Norveškoj i oseća simpatije prema svom kolegi. Počinje štrajk među poljskim radnicima u fabrici, što dovodi do testiranja njihovog odnosa i odnosa prema kolegama.