Nagrada za gej film – Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Nagrada za gej film


Uručenjem nagrada i projekcijom nagrađenih filmova u Pozorištu na Terazijama završen je 57. Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Svečanost zatvaranja festivala koji je ove godine održan od 30. marta pod sloganom „Happy end“, direktno je prenosio Studio B.

Američko ostvarenje „Grad granica“ rediteljke Jun Suh, koje govori o gej populaciji u Jerusalimu, dobitnik je Gran Prija ovogodišnjeg festivala kratkog metra, koji uključuje i novčanu nagradu od 3.000 evra. U obrazloženju međunarodnog žirija kojim je predsedavao iranski autor Kamran Širdel, navodi se da je u pitanju moćan film koji provocira na promišljanje i dijalog.

„Mislim da je veoma važno što je ovaj film laureat festivala u Beogradu, jer će time poslati snažnu poruku celom svetu o toleranciji i demokratiji, koja je utoliko značajnija što dolazi baš sa ovog mesta“, rekao je protagonista filma Saar Netanel koji je primio nagradu.

Zlatne plakete „Beograd“ i po 2.000 evra, dobili su – u domaćoj konkurenciji film „U redu, pobedio sam“ Vladimira Petrovića, posvećen beogradskoj legendi Dušanu Preleviću – Preletu“, a u međunarodnoj špansko ostvarenje „Ona“ Pau Kamarasa.

Zlatne medalje „Beograd“ i po 1.000 evra, osvojili su dokumentarni „Edmund u Kneževcu“ Luke Popadića, kratkometražni „Bez traga“ Maše Nešković, eksperimentalni „Apetit“ Irene Ristić i animirani „Kosmonaut lutalica“ Marije Milanović Lazarevski. U međunarodnom programu filmovi „Oproštaj“ španskog autora Venture Durala i francuska „Razglednica“ Le Lej Stefana.

Pod sloganom „Happy end“ 57. beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma od 30. aprila predstavio je 200 filmova sa svih kontinenata. Pored takmičarske selekcije, održani su prateći programi : „Nova svetlost“ gde su dodeljene nagrade za filmove snimljene mobilnim telefonom i drugim sredstvima, zatim „Pip šou“, tribinski programi kao i retrospektive Kamrana Širdela i dobitnika nagrade za životno delo Borislava Šajtinca. Festival je zatvorio ovogodišnji dobitnik nagrade FIPRESCI, Vladimir Petrović.


Leave a Reply