Kristalna nagrada – Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Kristalna nagrada


Gej lezbejski info centar, koji je realizovao projekat Internacionalni festival queer filma „Merlinka“, dobio je Kristalnu nagradu za najbolji komunikacioni pristup projektu. Kristalnu nagradu dodeljuju Dom omladine Beograda i Proconcept. Nagradu za najbolji projekat za mlade pripala je Fondu dr Zoran Đinđić, a nagradu za najbolju projektnu ideju pripala je Omladinskom kulturnom centru „Reformans“ iz Trstenika.

Prvi Merlinka festival održan je u decembru 2009. godine i za četiri dana posetilo ga je preko 500 gledalaca, a jedini je uspešan javni LGBT projekat u Srbiji u 2009. Kako je istaknuto, “nagrađeni projekat-festival kroz filmsku umetnost obrazuje, približava i predstavlja mladim LGBT osobama LGBT kulturu i ohrabruje ih i pokazuje da nemaju čega da se stide”.

Ovo je prvi put da je neku nagradu u Srbiji dobila gej lezbejska organizacija za svoj projekat.

Direktorka škole stranih jezika Berlic (Berlitz) Mikaela Bernaka uručila je nagradu predsedniku Gej lezbejskog info centra Predragu Azdejkoviću na sinoćnoj svečanosti u Domu omladine.

Dodelu Kristalne nagrade za 2009. godinu su podržali: Olof Palme International Center, Gradska opština Stari Grad, Berlitz, Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku integraciju, Kancelarija za mlade Grada Beograda i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.


Leave a Reply