Gej lezbejski info centar, koji je realizovao projekat Internacionalni festival queer filma „Merlinka“, dobio je Kristalnu nagradu za najbolji komunikacioni pristup projektu. Kristalnu nagradu dodeljuju Dom omladine Beograda i Proconcept. Nagradu za najbolji projekat za mlade pripala je Fondu dr Zoran Đinđić, a nagradu za najbolju projektnu ideju pripala je Omladinskom kulturnom centru „Reformans“ iz Trstenika.

Prvi Merlinka festival održan je u decembru 2009. godine i za četiri dana posetilo ga je preko 500 gledalaca, a jedini je uspešan javni LGBT projekat u Srbiji u 2009. Kako je istaknuto, “nagrađeni projekat-festival kroz filmsku umetnost obrazuje, približava i predstavlja mladim LGBT osobama LGBT kulturu i ohrabruje ih i pokazuje da nemaju čega da se stide”.

Ovo je prvi put da je neku nagradu u Srbiji dobila gej lezbejska organizacija za svoj projekat.

Direktorka škole stranih jezika Berlic (Berlitz) Mikaela Bernaka uručila je nagradu predsedniku Gej lezbejskog info centra Predragu Azdejkoviću na sinoćnoj svečanosti u Domu omladine.

Dodelu Kristalne nagrade za 2009. godinu su podržali: Olof Palme International Center, Gradska opština Stari Grad, Berlitz, Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku integraciju, Kancelarija za mlade Grada Beograda i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.