Pride BEAT vikend – Merlinka festival

Merlinka festival

Merlinka festival

Pride BEAT vikend


Ove godine se navršava 20 godina od smrti Vilijama Barouza i Alena Ginzberga, koji su uz Džeka Keruaka osnivači bit generacije. Ovu važnu godišnjicu obeležavamo filmskim vikendom u UK “Parobrod” koji organizuju Merlinka festival i Ponos Srbije u okviru obeležavanja Dana ponosa LGBT osoba.

23. jun Sećanje na Vilijama Barouza

18:00 Vilijam Barouz: Čovek iznutra, dokumentarni film

20:00 Goli ručak, igrani film

24. jun Sećanje na Alena Ginzberga

18:00 Urlik, igrani film

20:00 Ubij svoje najdraže, igrani film

Alen Ginsberg (1926-1997), jedan od predvodnika pokreta kontrakulture, učesnik hipi pokreta, antiratni aktivista i borac za ljudska prava. Tražeći uzore u Vitmenu, Blejku i Pou, proslavio se već prvom zbirkom Urlik i druge pesme, koja je zaplenjena zbog opscenosti. Iako se zalagao za psihoaktivne supstance, menja stav posle puta u Indiju, izučavanja joge i prihvatanja budizma. Pored Urlika, najpoznatija dela: Kadiš i druge pesme, Sendviči stvarnosti, Planet News 1961-1967, Prazno ogledalo, Pad Amerike, Improvizovane poetike, Sklopljeno na jeziku…

Vilijam Barouz (1914-1997) u prvim romanima obrađuje teme zavisnosti i homoseksualnosti, koje će dominirati i ostatkom njegovog opusa. U više knjiga je eksperimentisao sa “kat-ap” tehnikama, pozajmljujući ideje i tekstove iz svih segmenata popularne kulture, stvarajući tako upečatljiv tekstualni melanž. Opsednut svim oblicima zloupotrebe moći, upotrebio je zavisnost kao sveobuhvatnu metaforu za različite načine kontrole naših života.Mada je relativno kasno počeo da objavljuje, Barouz je izvršio znatan uticaj na pisce bit generacije iz pedesetih godina, naročito Keruaka i Ginzberga. Stekao je zavidnu reputaciju u književnom podzemlju još pre nego što je napisao svoj najpoznatiji roman “Goli ručak” i izazvao brojne kontroverze. Dejvid Kronenberg je po tom romanu snimio film 1991.