POPODNE SA PATRICKOM SARFATIJEM

Režija: Antony Hickling

Zemlja: Francuska

Godina produkcije: 2023.

Trajanje: 75 min.

Nakon godinu dana sastanaka i zbližavanja, filmski autor Anthony Hickling i fotograf Patrick Sarfati preduzimaju korake. Trenutak istine je došao, kamera ulazi u dnevnu sobu legendarnog fotografa koji je započeo dokumentovanje LGBTQ zajednice još 1979. godine, fokusirajući se uglavnom na LGBTQ umetnike i kulturne ikone. Sarfati ima impresivnu arhivu fotografija iz mnogih decenija u svojoj dnevnoj sobi, portrete slavnih ličnosti koje skrivaju fascinantne priče i zabavne anegdote koje deli s oduševljenjem. S nekim od svojih subjekata Patrick je imao prijateljske odnose, a ponekad i više od toga – Keith Haring, Jeanne Moreau, Coccinelle, Bette Davis, Grace Jones, Jean-Paul Gaultier, Roland Barthes, James Baldwin, Tom of Finland, Jean-Claude Van Damme i mnogi drugi. Ovo je intimno druženje s veoma šarenim i fascinantnim likom s kojim biste voleli da provedete jedno popodne.

EX YOU

Režija: Milina Trišić

Zemlja: Srbija

Godina produkcije: 2023.

Trajanje: 70 min.

Kroz raznolike životne priče tri transrodne osobe, film postavlja pitanje slobode, razumevanja i prihvatanja u zemljama koje su rastrzane između tradicionalnih principa i težnji ka Zapadu. Helena je prevremeno penzionisani major, prva vojno lice u Srbiji koja je promenila pol. Kamila je iz Bosne i Hercegovine i dalje se nada promeni pola u Srbiji nakon godina pokušaja. Vuk je kršten u Crnoj Gori kao prva transrodna osoba koja tada nije završila tranziciju. Njegova tranzicija spasiće mu život na neočekivan način.

PRE NEGO ŠTO SE PRESELIMO

Režija: Aleksandr M. Vinogradov

Zemlja: Belgija

Godina produkcije: 2022.

Trajanje: 98 min.

Ovaj dokumentarni film beleži dve godine u životu Miše i Otara, gej para koji se priprema da emigrira iz Rusije u Izrael. Kroz njihovo učešće na događajima i časovima kvir tanga, njihove emotivne borbe u vezi sa nadolazećim preseljenjem dolaze do izražaja. Tango, koji potiče iz marginalizovanih zajednica 19. veka u Argentini, izražava bol emigranata. Danas ga je međunarodna kvir zajednica ponovo izmislila kao kvir tango, odražavajući evoluciju društva i njegovu ulogu u pomaganju ljudima da izraze kompleksne emocije kroz ples. Dok homofobija tera mnoge da napuste Rusiju, tango postaje simbol otpora, prevazilazeći pol, seksualnu orijentaciju i nacionalnost.

IDFA DAN: KENYA

Režija: Gisela Delgadillo

Zemlja: Meksiko

Godina produkcije: 2022.

Trajanje: 90 min.

Sirovi i iskreni portret Kenije, trans žene koja živi u Meksiko Sitiju. Ona je bila svedok kako je njenu prijateljicu, koleginicu transrodna seks radnicu, ubio klijent. U svojoj dugoj borbi za pravdu, ne može izbeći suočavanje sa svojim sopstvenim strahovima.

MNOGO BUKE OKO UMIRANJA

Režija: Simon Chambers

Zemlja: Irska

Godina produkcije: 2022.

Trajanje: 86 min.

Dok snima film u Indiji, Simon prima uznemirujući poziv od svog ujaka Davida, koji nagoveštava svoju nadolazeću smrt. Međutim, David, zaljubljenik u Šekspira i drama queen, nema nameru da napusti ovaj svet uskoro. Odbijajući starački dom, David izgovara stihove iz Kralja Lira dok njegov život odražava teme iz te drame. U ovom hitu sa IDFA 2022 festivala, koji je Variety opisao kao “bolno smešno/tužno” i Film Verdict kao “remek-delo”, Simon se suočava s izazovom osiguranja “dobrog umiranja” svog ujaka, ili kako David kaže, “odlaska na divan odmor bez gnjavaže oko pakovanja”.

PLAVA LIČNA KARTA

Režija: Burcu Melekoglu, Vuslat Karan

Zemlja: Turska

Godina produkcije: 2022.

Trajanje: 84 min.

Rüzgar Erkoçlar, bivša poznata glumica, suočava se sa samoprihvatanjem i prihvatanjem u tradicionalnom turskom društvu pod medijskim reflektorima kao trans muškarac.

NIJE PRVI PUT DA SE BORIMO ZA NAŠU LJUBAV

Režija: Luis Carlos de Alencar

Zemlja: Brazil

Godina produkcije: 2022.

Trajanje: 104 min.

Ovaj dokumentarac predstavlja priče o progonu i nasilju bez presedana kojima je brazilski civilno-vojni režim delovao protiv LGBT populacije i kako je LGBT populacija organizovala otpor, pretvarajući se u ključni deo procesa redemokratizacije. I pre puča iz 1964. postojale su predrasude, ali tokom tog perioda, LGBT populacija je smatrana neprijateljem tradicionalne porodice, morala i dobrog ponašanja.

USKI PUT DO SREĆE

Režija: Kata Olah

Zemlja: Mađarska

Godina produkcije: 2023.

Trajanje: 83

Mladi gej romski par iz udaljenog sela u Mađarskoj sanja o nečemu toliko apsurdnom da izgleda nemoguće: da naprave muzički film zasnovan na njihovim životima. Uprkos svim teškoćama, sele se u Budimpeštu baš u vreme kad mađarska vlada postaje sve autoritarnija i neprijateljski nastrojena prema LGBTQ+ zajednici.

LUD ZA LUD ZA EJMI

Režija: Sav Rodgers

Zemlja: SAD

Godina produkcije: 2023.

Trajanje: 95 min.

Ovaj dokumentarac istražuje transformacioni uticaj romantične komedije iz devedesetih na dvanaestogodišnjeg dečka iz Kanzasa, koji sazreva i suočava se sa svojim queer identitetom. Za mladog Sava Rodgersa, Kevin Smitov kultni klasik, “Lud za Ejmi”, postao je pojas za spasavanje. Dok Rodgers proučava film i njegov nastanak kao temelj LGBTQ+ kinematografije, nalazi se na komplikovanom raskršću.