Dodeljene nagrade “Dorotina cipelica” – Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Dodeljene nagrade “Dorotina cipelica”


Na 4. Međunarodnom festivalu queer filma MERLINKA po odluci žirija za najbolji igrani film proglašeno je američko ostvarenje “Gejba” (Gayby, USA, 2012), scenariste i reditelja Jonathana Liseckog, u kome glavne uloge igraju Jenn Harris, Matthew Wilkas, Mike Doyle.

Tročlani stručni žiri Merlinka festivala (filmski kritičar Zoran Janković, istoričar umetnosti Miroslav Karić i urednik filmskog programa Doma omladine Boban Jevtić) u obrazloženju je istakao da je Gejba “film u kome je izmešano dosta toga teško spojivog, i premda se činilo da će film pokleknuti pred tom silinom uticaja, Gajba na kraju biva odlično ostvarenje koje svojim urnebesnim humorom i beskompromisnim stavom pokazuje mogućnost da uspešno korespondira i sa publikom mimo LBGT univerzuma. Posebno se ističu vešto profilisanje izuzetno dopadljivih i uverljivih likova i zaista izuzetan tekst”.

Džen i Mat su najbolji prijatelji sa koledža i sada su u svojim 30-tim godinama. Džen je izabrala da bude sama i provodi svoje dane držeći časove joge i obavljajući poslove za svoju šeficu. Mat pati od blokade pisca stripova i ne može da preboli svog bivšeg dečka. Oni odlučuju da ispune obećanje iz mladosti da će zajedno imati dete… na starinski način. Da li će uspeti da prevaziđu sve ozbiljne i neočekivane prepreke na koje nailaze u pokušaju da urede svoje karijere i svoj društveni život u pripremi za roditeljstvo? „Gejba“ je komedija o prijateljstvu, zajedničkom odrastanju, seksu, usamljenosti i o porodici koju biramo sami.

Nagradu za najbolji dokumentarni film dobilo je holandsko ostvarenje “Ja sam sada žena” (I Am A Woman Now, Holandija, 2011), režisera Michiela van Erpa. Film prati prvu generaciju transseksualaca koji su prošli kroz promenu pola u Kazablanki sredinom 50tih i 60tih godina dvadesetog veka. Da li se ovi pioniri osećaju u potpunosti kao žene i da li im je promena pola donela ispunjenje u životu koje su očekivali? Žene u filmu tretirao je isti ’čudotvorni lekar’ Džordž Buro (Georges Burou). Dokle god su ovi ’pacijenti’ plaćali nije bilo preduslova, nisu postavljana pitanja na njegovoj klinici u Kazablanki. Ovo je film o potrazi za skoro nedostižnim snom, o jazu između njegovog ostvarenja i surove realnost koja ponekad nastupa nakon toga.

Nagradu za najbolji kratki film dobilo je rusko-finsko ostvarenje “Tek sam počeo” (I’ve Only Just Begun, Rusija-Finska, 2012) u režiji umetnika koji se potpisuje kao E. „Tek sam počeo“ je predivna i snažna priča o Venuz Vulgar i njegovim prijateljima na njihovom putu u Sankt Petersburg, Rusiju.

Festival MERLINKA zajedničkim snagama organizuju Gej lezbejski info centar, Dom omladine Beograda uz podršku Heinrich Boell Stiftunga, Ministarstva kulture i informisanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Gete instituta, Francuskog instituta, UNDP, Holandske ambasade i Kanadske ambasade.