Filmovi na francuskom jeziku na devetom Merlinka festivalu

by

U okviru devetog Merlinka festivala koji se održava od 7. do 13. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće prikazano sedam filmova na francuskom jeziku.

Među njima je dugometražni film i najveći hit festivala „120 otkucaja u minuti“, dobitnik Gran prija Kanskog festivala, francuski kandidat za Oskara, koji je nominovan i za najbolji evropski film. Reditelj Robin Campillo dolazi u Beograd i razgovaraće sa publikom nakon projekcije.

Subota, 9. decembar 2017. 21:00 Velika sala Doma omladine Beograda

Cena ulaznice: 300 dinara (ili propusnica za sve dane festivala) Više informacija

120 otkucaja u minuti
Režija:
Robin Campillo
Uloge: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel
Francuska, 2017.
140 min.

Nathan je mladić koji se tokom devedesetih godina minulog veka pridružio grupi pariskih aktivista koji se bave prevencijom HIV-a. Na nedeljnim sastancima ove organizacije on polako otkriva kako među članovima postoje i oni koju preferiraju radikalniji pristup protestima.

Robin Campillo je rođen u Maroku 1962. godine. Otac mu je bio vojno lice zbog čega se tokom njegovog odrastanja cela porodica neprekidno selila. U bioskopu vojne baze na Madagaskaru devetogodišnji Campillo je gledajući „Alphaville“ otkrio Godara. Zbog ovoga je razvio strasnu ljubav prema filmu. Nakon završene filmske škole napušta rad na filmu kako bi se posvetio borbi protiv HIV-a. Tek sredinom devedesetih započinje karijeru scenariste i režisera. Iako je bio favorit koji je u Kanu rasplakao čuvenog Pedra Almodovara film „120 Beats per Minute“ nije dobio „Zlatnu palmu“ već samo „Gran pri“ festivala.

Nedelja, 10. decembar 2017. Maraton kratkog filma 13:00-00:00

Cena ulaznice: 300 dinara (ili propusnica za sve dane festivala) Više informacija
Ulaznica važi za ceo maraton (publika može da dolazi i napušta projekcije tokom trajanja maratona)

Not K.O.
Režija:
Xavier Sirven
Francuska, 2016.
20 min.

Joanne će do kraja dana otići. Za Polly, ćerku upravnika lokalne automehaničarske radnje, to znači kako mora da otkrije da li je njihova ljubavna priča stvarna. A u tome ima nečega vrednog, Polly je spremna da se bori za to.

Od glave do pete
Režija:
Chrystophe Omery
Francuska, 2017.
6 min.

Veče. Soba. Ovde ili bilo gde. Nepoznati mladić stidljivo skida odeću sa sebe. Polako otkrivamo njegove konfuzne misli. Skidajući se on nam se razotkriva.

Shudo
Režija:
To-Anh Bach, Charles Badiller, Hugo Weiss
Francuska, 2016.
2 min.

Dva samuraja se suočavaju jedno sa drugim na ratom opustošenom bojnom polju. Poneti ponosom sudaraju se u duelu naelektrisanim njihovim emocijama.

AMA
Režija:
Emilie Almaida, Liang Huang, Mansoureh Kamari, Julie Robert, Juliette Peuportier, Tony Unser
Francuska, 2015.
3 min.

Tokom pedesetih godina prošlog veka jedna Amerikanka zajedno sa svojim mužem i grupom prijatelja odlazi u obilazak jednog japanskog sela na obali mora. Odvajajući se od grupe ona sreće Namiko, mladu ama devojku. Ama doslovno znači „žena mora“. Ove žene specijalizovane su za ronjenje na dah, na dubinama od oko 10 metara u veoma hladnim vodama, obučene samo u pregače od konopaca oko bedara, i sa maramama koje su im držale kosu.

Calamity
Režija:
Séverine De Streyker, Maxime Feyers
Belgija, 2017.
20 min.

Frans po prvi put upoznaje devojku svog sina i potpuno gubi kontrolu…

Tristan
Režija:
Sonam Larcin, Gaspard Granier
Belgija, 2017.
11 min.

Od nedavno Tristan i njegov suprug imaju ćerkicu. Međutim, kada Tristan odvede ćerku u jaslice počinje da shvata da na njihovo roditeljstvo ne gledaju svi istim očima kao i on.