Francuski filmovi na Merlinka festivalu

by

Ovogodišnji deseti Merlinka festival u nedelju, 9. decembra u 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda zatvara francuski film Nož + srce Jana Gonzalesa sa Vanesom Paradi u glavnoj ulozi. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu gde je bio nominovan za Zlatnu palmu i Queer palmu. Film je osvojio Prix Jean Vigo za najbolji igrani film, nagradu za najbolji film na Reykjavik International Film Festivalu, a Vanesa Paradi je osvojila nagradu za najbolju glumicu na Brooklyn Horror Film Festivalu.

Radnja filma je smeštena u leto 1979. godine u Parizu. An, koju glumi Vanesa Paradi je producentkinja trećerazredne gej pornografije. Kada je napusti Luiz, njena montažerka i ljubavnica, ona pokušava da je vrati tako što počinje da snima svoj najambiciozniji film.

Na ovogodišnjem Merlinka festivalu biće prikazani i filmovi gde je Francuska jedna od koproducenata. U pitanju su filmovi „Rafiki“, „Naslednice“ i „Vazduh“.

Među kratkim filmovima našli su se francuski „Propušten poziv“, „Danas“, „Odluči se“, „Usprotivi se“, „Bootyful“, „Kontakt“ i „Čečenija“.

Više informacija o programu https://merlinka.com/timeline/