Merlinka festival u Cineplexxu Ušće

by

Odabrani filmovi sa Merlinka festivala biće prikazani u Cineplexxu Ušće: Tom od Finske, Grejs Džons, 120 otkucaja u minuti, Lavina.

Akreditacije, propusnice Merlinka festivala, kao i karta za sve dane festivala ne važe za projekcije u Cineplexxu Ušće, već samo za projekcije u Domu omladine Beograda.

Cineplexx Ušće

Petak, 8. decembar 19:00 TOM OF FINSKE (Kupi karte)

Subota, 9. decembar 19:00 GREJS DŽONST (Kupi karte)

Nedelja, 10. decembar 19:00 120 OTKUCAJA U MINUTI (Kupi karte)

Ponedeljak, 11. decembar 19:00 LAVINA (Kupi karte)

Tom od Finske
Režija:
Dome Karukoski
Uloge: Jakob Oftebro, Werner Daehn, Lauri Tilkanen
Finska, 2017.
116 min.

Touko Laaksonen je odlikovani oficir koji se posle herojske i potresne odbrane domovine u Drugom svetskom ratu konačno vraća kući samo da bi otkrio kako ni život u miru nije nimalo manje uzbudljiv. Uočava kako u mirnodopskom Helsinkiju buja progon homoseksualaca, kao i pritisak na gej muškarce da se ožene i imaju decu. Touko pronalazi utočište u svojoj slobodnoj umetnosti usavršavajući se u homoerotskim ilustracijama nagih muškaraca nesputanih nagona. Njegov rad poznat po čuvenom potpisu „Tom of Finland“ postao je simbol jedne generacije homoseksualaca i podstakao plamen gej revolucije.

Grejs Džons
Režija:
Sophie Fiennes
SAD, Velika Britanija, Irska
Dokumentarac
115 min.

„Grace Jones: Bloodlight and Bami“ predstavlja uzbudljivo putovanje kroz nastupe, javni i privatni život pop ikone Grace Jones. Njena smela estetika odzvanja kroz čitav film tokom kojeg režiserka Sophie Fiennes stvara snažno filmsko iskustvo naizmeničnim smenjivanjem muzičkih sekvenci i intimnih privatnih snimaka koji nam otkrivaju lice koje se krije iza maske ikone.

120 otkucaja u minuti
Režija:
Robin Campillo
Uloge: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel
Francuska, 2017.
140 min.

Nathan je mladić koji se tokom devedesetih godina minulog veka pridružio grupi pariskih aktivista koji se bave prevencijom HIV-a. Na nedeljnim sastancima ove organizacije on polako otkriva kako među članovima postoje i oni koju preferiraju radikalniji pristup protestima.

Lavina
Režija: Stanislav Tomić
Uloge: Robert Ugrina, Ksenija Marinković, Stojan Matavulj, Borko Perić, Ana Maras Harmander, Sara Stanić, Goran Grgić, Žarko Radić, Nina Violić
Hrvatska, 2017.
70 min.

Franjo je nestao u lavini. Za sobom je ostavio dve supruge i dve kćeri. Kada se Franjo vrati iz mrtvih kako bi objavio porodici da je homoseksualac to izazove lavinu neočekivanih događaja.