MERLINKA U NIŠU OD 20. DO 25. FEBRUARA BIOSKOP KUPINA

UG Zadrugarice (zadrugarice.org) u okviru svog programa promocije alternativne i angažovane umetnosti i kulture u periodu od 20. do 25. februara organizuju u Nišu Međunarodni festival queer filma Merlinka.
Merlinka festival jedna regionalna inicijativa, kojom rukovode Gej-Lezbejski Info Centar i Dom omladine Beograd, i koja se realizuje se već šest godina za redom, a ove godine po prvi put i u Nišu.
Internacionalni festival queer filma “Merlinka” organizovan je sa idejom da promoviše filmske naslove koji se bave gej, lezbejskom i transseksualnom tematikom, a koji retko kad dođu do domaće filmske publike. Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika “Marble Ass”, koji je i otvorio prvi festival.
Film je jedna od onih umetničkih formi koje najbolje dolaze do građana/ki. Organizacijom jednog ovakvog festivala Zadrugarice u saradnji sa partnerima žele da doprinesu stvaranju jedne bolje i slobodnije Srbije za sve njene građane i građanke.
Vodeća tema ovogodišnjeg Merlinka Festivala je sloboda. Sloboda u kontekstu prava da svako bude ono što jeste, ali i u smislu borbe za slobodu i njeno očuvanje, jer osvojene slobode mogu u svakom trenutku da budu ugrožene.
Gostovanje Internacionalnog film festivala „Merlinka“ u Nišu realizuje se uz podršku Fondacije Fondacije Hajnrih Bel Beograd i zahvaljujući saradnji i partnerskoj podršci GLIC (Beograd), Doma omladine Beograd, organizacije ProAktiv, Kupina filma i Medija centra Niš.

SVEČANO OTVARANJE I SVA ŠEST DANA FESTIVALA ODIGRAĆE SE U MALOJ SALI BIOSKOPA KUPINA (BALKANSKA 2, NIŠ).

Ulaz na sve projekcije je SLOBODAN!

PROGRAM
PETAK, 20. FEBRUAR
19:00h Svečano otvaranje/razgovor sa Predragom Azdejkovićem
20:00h Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda
Campaign of Hate: Russia and Gay Propaganda
Režija: Scott Stern, Michael Lucas
SAD, Rusija, 2014
Dokumentarni film
Trajanje: 78 min.
Jezik: Engleski, ruski
Titl: Srpski
Dok se u većem delu sveta teži ka jednakosti homoseksualaca, u Rusiji se izgleda ide u suprotnom smeru. Antigej raspoloženje i zakoni brzo osvajaju ovu zemlju. Ruski parlament je 2013. godine izglasao zabranu takozvane „gej propagande“ kojom se gotovo svaki vid javne diskusije o jednakosti homoseksualaca pravosnažno smatra zločinom.

SUBOTA, 21. FEBRUAR
17:00h Momci
Boys
Režija: Mischa Kamp
Uloge: Gijs Blom, Ko Zandvliet, Jonas Smulders
Holandija, 2014.
Igrani film
Trajanje: 78 minuta
Jezik: Holandski
Titl: Srpski
Nagrade: Best Youth Film Lucas festival
Film govori o Sigeru, povučenom petnaestogodišnjem sportisti koji spoznaje ljubav na letnjem raspustu. Siger trenira u novom timu za nacionalni šampionat u trci štafeta i sreće neobičnog i nepredvidivog Marka. Prijateljstvo koje se među njima razvija deluje sasvim obično, ali…

NEDELJA, 22. FEBRUAR
17:00h O Suzan Zontag
Regarding Susan Sontag
Režija: Nancy D. Kates
SAD, 2014.
Dokumentarni film
Trajanje: 100 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski
Nagrade: Best Documentary Feature Tribeca Film Festival
Film „O Suzan Sontag“ se intimno i detaljno bavi životom žene koja je bila među najuticajnijim i najprovokativnijim misliocima 20. veka. Suzan Sontag je zahvaljujući svojoj vatrenosti i otvorenosti tokom cele karijere postala jedna od najbitnijih književnih, političkih i feminističkih ikona svoje generacije.

PONEDELJAK, 23. FEBRUAR
17:00h Dve majke
Two mothers/ Zwei Mütter
Režija: Anne Zohra Berrached
Uloge: Karina Plachetka, Sabine Wolf, Florian Weber
Nemačka, 2013
Igrani film
Trajanje: 75 min.
Jezik: Nemački
Titl: Srpski
Nagrade: DIALOGUE en Perspective Berlinale
Katja (43) i Isabela (37) odluče da dobiju dete. Ovaj bračni par se slaže da ne žele da neko treći ima pravo glasa: one traže spermu, a ne oca. Kao i mnogi lezbejski parovi u Nemačkoj, one shvataju da je put do običnog deteta mnogo teži nego što misle.

UTORAK, 24. FEBRUAR
17:00h Krug
The Circle
Režija: Stefan Haupt
Uloge: Babett Arens, Aaron Hitz, Martin Hug
Švajcarska, 2014.
Dokumentarni/igrani film
Trajanje: 102 min.
Jezik: Nemački
Titl: Srpski
Nagrade: Panorama Audience Award Berlinale, Teddy Berlinale
Cirih sredinom pedesetih godina prošlog veka. Stidljivi mladi nastavnik, Ernst Ostertag postaje član gej organizacije „Der Krajs“ („Der Kreis“). Tu upoznaje transvestitsku zvezdu Rebija Rapa i odmah se ludo zaljubljuje u njega. Rebi i Ernst imaju priliku da vide organizaciju i na vrhuncu i kada već počne da se raspada, a na nju se u celoj Evropi gleda kao na pionira gej emancipacije.

SREDA, 25. FEBRUAR
17:00h 52 utorka
52 Tuesdays
Režija: Sophie Hyde
Uloge: Tilda Cobham-Hervey, Del Herbert-Jane, Mario Späte
Australija, 2013.
Igrani film
Trajanje: 109 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski
Nagrade: Crystal Bear Berlinale, Directing Award Sundance Film Festival
Šesnaestogodišnja Bili mora naglo i nerado da se osamostali kada joj majka otkrije da planira da promeni pol, što dovodi do toga da provode vreme zajedno samo utorkom po podne. „52 utorka“ je film sniman tokom cele godine – svake nedelje samo utorkom, i to je priča o željama, odgovornostima i transformaciji puna emotivnog naboja.

Detaljnije o filmovima, osvojenim nagradama, osvojenim nagradama, zemljama iz kojih dolaze, glumačkim i rediteljskim ekipama na
http://zadrugarice.org/index.php/vesti/3-merlinka-u-nisu