Novi Sad 2016. – Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Novi Sad 2016.


merlinka-NS2016

Merlinka festival po drugi put u Novom Sadu

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI VOJVODINE
Dunavska 37
Novi Sad

12-14. maj 2016.

ULAZ SLOBODAN

Program:

Četvrtak, 12. maj 2016.

18:00 Fasbinder: Bezuslovna ljubav
Režija: Kristian Brad Tomsen
Danska (2015)
Jezik: Nemački
Titl: Srpski
Trajanje: 109′

Rajner Verner Fasbinder je verovatno najznačajniji nemački posleratni reditelj. Njegova brza i dramatična smrt u 37. godini života 1982. ostavila je za sobom vakum u evropskoj kinematografiji koji tek treba da bude ispunjen, kao i korpus jedinstvenih, višeslojnih i raznovrsnih dela zapanjujuće doslednosti i čvrstine. Od 1969. nadalje, danski režiser i istoričar filma, Kristijan Brad Tomsen održava bliske, a ipak uz dužno postovanje distancirane odnose sa Fasbinderom. Fasbinder – bezuslovna ljubav zasniva se na njegovim ličnim sećanjima kao i na nizu razgovora i intervjua koje je održao sa Fasbinderom i njegovom majkom Lilo tokom sedamdesetih godina. Film sadrži intervjue sa Irmom Hermanom i Harijem Baerom koji su bili bliski sa Fasbinderom. Počevši sa Fasbinderovim neobičnim detinjstvom u traumatizovanoj posleratnoj Nemačkoj, ovaj film, koji je podeljen na sedam poglavlja, pruža prosvetljujuče, intimno i dirljivo priznanje koje svedoči o trajnoj relevantnosti kako čoveka tako i njegovog dela. Njegov opus i danas nastavlja da izaziva da se prepustimo kontroverzi i tenziji – bilo da je ona estetska, kreativna ili kritička.

20:00 Letnje noći
Režija: Mario Fanfani
Uloge: Guillaume de Tonquedec, Jeanne Balibar, Nicolas Bouchaud
Francuska
Jezik: Francuski
Titl: Engleski, srpski
Trajanje: 104 ‘
Queer Lion na Venecijanskom filmskom festivalu

Metz, istok Francuske, 1959.
Mišel i Helena Aubertin predstavljaju savršen par.Mišel je ambiciozni notar, a Helena provodi vreme baveći se dobrotvornim radom i odgajajući njihovog sina Žakija. Nema ničeg neobičnog u vezi s njima osim činjenice da Mišel ima mračnu tajnu: svakog vikenda on odlazi u Les Epiceas, njegovu kuću u Vosges šumi, kako bi postao Mylène pod nadzorom Flavie, iskusnog transvestita i njegovog bivšeg saborca u lažnom ratu. U nameri da se posveti izboru za predsednika svog profesionanog udruženja i svojoj ulozi muža i oca, Mišel stavlja tačku na svoj dvostruki život i odlučuje se da proda kuću. Ali Mišel će uskoro još jednom podleći svojim nagonima. Pod uticajem Flavije, kuća u šumi postaje Vila Mimi, tačka okupljanja grupe muškaraca koji slobodno bivaju ženama. Ova utopija ne može trajati: Paskal, mladi dezerter iz Alžirskog rata traži utočiste u Vili, a Helena počinje da postavlja sebi neka ozbiljna pitanja o misterioznim odsustvima svoga muža…

Petak, 13. maj 2016.

18:00 Tajno
Režija: Mikel Rueda
Uloge: Germán Alcarazu, Adil Koukouh, Joseba Ugalde
Španija
Jezik: Španski
Titlovi: Srpski
Trajanje: 96′

Četrnaestogodišnji marokanski dečak, Ibrahim, hoda putem na periferiji velikog grada sam i dezorijentisan. Nedavno je obavešten da će biti deportovan za dva dana i on pakuje svoje stvari i beži. On je sada sam i nema gde da ode. Četrnaestogodišnji Španac, Rafa, utrčava u toalet kluba vidno preplašen. Napolju ga čeka devojčica Marta koja očekuje mnogo više od onoga što joj on može pružiti.

20:00 Ajzenštajn u Gvanahuatu
Režija: Piter Grinavej
Uloge: Elmer Bäck, Luis Alberti, Maya Zapata
Holandija, Meksiko, Finska, Belgija, Francuska, 2015
Igrani film
Jezik: Engleski, španski
Titl: Srpski
Trajanje: 105 min.
Nominovan za Zlatnog medveda u Berlinu

Poštovani režiser Ajzenstajn može se talentom, pronicljivošću i mudrošću porediti sa veličinama poput Šekspira ili Betovena: malo je onih, ako uopšte i postoje, režisera koji se mogu uzdići tako visoko. Nakon njegovog revolucionarnog filma Oklopnjača Potempkin, slavili su ga širom sveta i bio je pozvan u SAD. Odbačen od Holivuda i zlonamerno osporavan od strane konzervativnih Amerikanaca, Ajzenštajn putuje u Meksiko 1931. da razmotri film privatno finansiran od strane američkih pro-komunističkih simpatizera, na čelu sa američkim piscem Aptonom Sinklerom. Čini se da je Ajzenštajnovo senzualno meksičko iskustvo od ključnog značaja za njegov život i filmsku karijeru – ovo iskustvo predstavlja značajnu sponu između ranih uspeha filmova Štrajk, Oklopnjača Potempkin, Oktobar koji su ga učinili svetski poznatom figurom, i njegove neodlučne kasnije karijere sa Aleksandrom Nevskim, i Ivanom Groznim.

Subota, 14. maj 2016.

18:00 Novi čovek
Režija: Aldo Garaj
Uruvaj, Nikaragva,Čile
Jezik: Španski
Titl: srpski
Trajanje: 79′
Dobitnik Teddy nagrade za najbolji dokumentarac na Berlinalu

“Novi čovek” je snažna životna priča o trans* ženi Stephanie Mirzae. Odrastajući u Nikaragvi kao Roberto, Stephanie je zanimalo obrazovanje i politika od najranijeg doba. Međutim, usled velikih porodičnih problema Stephanie je data na usvajanje u Urugvaj. Režiser filma Aldo Garay na zanimljiv način oslikava Stephanienin turbulentni život – kroz psihološke razgovore o promeni pola, traumama iz detinjstva, te o susretu sa biološkom porodicom, po prvi put od kad su je dali na usvajanje pre 38 godina.

20:00 Prikladno ponašanje
Režija: Desire Akavan
Uloge: Desire Akavan, Rebeka Henderson, Hali Fajfer
SAD
Jezik: Engleski
Titl: Srpski
Trajanje: 86′

Shirin pokušava da bude idealna perzijska kćerka, politički korektna biseksualka i moderna mlada Brooklynka. Ipak, ona nije dovoljno Perziijanka, nije dovoljno gay, nije dovoljno ništa. Njoj ne uspijeva da ima bilo koji identitet, a biti bez klišea za koji se možeš uhvatiti može biti usamljeno iskustvo. Nakon što je ostavi djevojka Maxine, Shirin se suočava sa teškim zadatkom – zamijeniti idilično lezbejsko gnijezdo za umjetnički stan sa cimerima u potkrovlju. Nesposobna da se odvoji od sjećanja na svoje bolne uspone i padove, šarmantna, površna i sebeljubiva Shirin se počne truditi da povrati bivšu djevojku.