Preporuke – Merlinka festival

Merlinka festival

Merlinka festival

Preporuke


Preporuka Zelimira Zilnika

Obavešten sam da Gej lezbejski info centar u saradnji sa Domom omladine u Beogradu priprema održavanje trodnevnog filmskog festivala gej-lezbejskog filma.

Podržavam ideju da se takav festival organizuje. Srbiji i Beogradu, u spektru mnogih festivala, ovaj je potreban, jer smo u procesu navikavanja i učenja da tolerišemo različitosti, da suzbijamo homofobiju.

U mnogim gradovima u svetu, posebno u Evropi ovakvi festivali su tradicionalni, jer ne samo da je gej i lezbejska populacija prisutna i brojna, nego je znatan broj kvalitetnih savremenih filmova posvećen temama iz ovog segmenta života.

Ideja da se u sklopu festivala održi tribina “Gej-lezbejski motivi u domaćem filmu” takođe je dobra, jer u više domaćih filmova, kao i filmova u regionu imamo primere različitih scenarističkih i metodoloških pristupa, kao i zanimljivih odjeka filmova u javnosti.

Ovakav festival će svakako doprineti daljem širenju kulturnih kontakata, a otvaraće i prostor za domaće filmove na stranim manifestacijama.

Želimir Žilnik, filmski reditelj

Preporuka Mladena Djordjevica

Ove godine, Internacionalni festival queer filma “Merlinka” je posle raznih poznatih problema (koji su unosili veliku sumnju u to da će se ikad održati) imao svoje prvo izdanje. Led je ipak probijen! Nije bilo nikakvih incidenata, tako da je i taj rezervni argument izbijen iz ruku onih koji su govorili da je održavanje istog opasno i da se zato ne treba upuštati u takve avanture. Organizatori su ipak bili hrabri i rešili su da idu do kraja. Na sreću!

Dalji život ovog festivala svakako će zavisiti od novca. S obzirom na poznatu ekonomsku situaciju, on će morati da računa na pomoć države. Uostalom, zna se da kinematografija u Evropu već decenijama opstaje isključivo zahvaljujući pomoći države.

Queer festivali danas postoje gotovo u svim evropskim zemljama. Jedna od najpoznatijih nagrada na velikom Berlinskom filmskom festivalu je nagrada TEDDY koja se dodeljuje filmovima sa homoseksualnom tematikom. Dobitnik te nagrade je i naš Želimir žilnik, 1995. za film Marble ass. Dakle, jedan od svetski najuspešnijih domaćih filmova, od devedesetih do danas, jeste film sa queer tematikom. Strane filmadžije su, dakle, tada prepoznale važnost toga što je ta tematika prvi put ozbiljno otvorena na prostoru Balkana, te su Žilniku dodelili priznanje. Ipak, tada su ta vrata samo odškrinuta. U nastupajućim godinama nije dolazilo do ozbiljnije, organizovanije i šire promene tog stanja.

Ove godine organizatori festivala pokazali su izuzetnu zrelost u organizaciji i postavljanju koncepta. Na festivalu se nisu samo prikazivali filmovi, nego je napravljen i okrugli sto na kom su se naši poznati kritičari i filmski radnici bavili pitanjem queer tematike u domaćem filmu. To znači da organizatori festivala nameravaju takođe da ova menifestacija bude potpora razvoja filmske teorije kod nas. Znamo da su filmska teorija i kritika danas kod nas u značajnom opadanju.

Ako spomenemo činjenicu da za mlade Evropljane Beograd i Srbija postaju sve važniji na kulturnoj mapi sveta (Beograd se često nalazi u samom vrhu lista svetskih časopisa i sajtova), onda hitno organizovanje jednog ovakvog festivala postaje još urgentnije (ne samo za kulturu nego i za turizam) pošto treba imati na umu da je queer kultura (bilo da je u pitanju kemp ili direktan odnos prema njoj) važan i nezaobilazan deo savremene urbane kulture Zapada.

Ulaganjem u jedan ovakav festival kod nas pokazali bismo zrelost kao kulturna sredina i spremnost da pomeramo granice i rušimo besmislene ograde. To je vrlo važno za jednu kulturu koja računa na to da je prosperitetna. Postavljanje granica i stavljanje pod tepih ne vode ka stvaranju zdravih kultura, već bolesnih. Svako odbijanje preispitivanja i marginalizovanje queer tema vodi ka tome da naši sugrađani ostaju i dalje uplašeni, što je „normalno“ jer je u pitanju za njih nepoznata teritorija. Protiv toga se treba boriti!

Mladen Đorđević, filmski reditelj


Leave a Reply