Trans vikend – Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Trans vikend


trans

Vikend transrodne kulture i umetnosti
Ustanova kulture “Parobrod”, Beograd
Od 24. do 26. aprila 2015.

Program:

Petak, 24. april 2015.
19h Otvaranje izložbe britanske umetnice Poem Baker “Himne iz spavaće sobe”

poem-baker

Londonska fotografkinja Poem Bejker napravila je intimne portrete mladih osoba kod kuće koji odbacuju rodne uloge i rodni konformitet, hvatajući efemeralne i intimne momente seksualnih, kreativnih i ličnih otkrića. Nju su privukle individue koje izbegavaju konformitet u korist samoizražavanja, koji prevazilaze kulturne granice i rodne uloge kako bi otkrili nešto sirovo, originalno i hrabro. Ona je tražila različite profile osoba od umetnika do glumaca, transvestita i stripera. Njeni modeli su njeni prijatelji i kamera je samo jedan deo njihove veze, koja se pojavljuje samo kada fotografkinja primeti nešto jedinstveno i važno, inače mahom provodi vreme u razgovoru sa svojim modelima i napravi svega nekoliko fotografija.

Petak, 24. april 2015.
20h Projekcija dokumentarnog filma “Dobar sin” u saradnji sa BelDocs festivalom

Režija: Shirly Berkovitz, Izrael, 2013, 52′
Neverovatna priča dvadesetdvogodišnjeg Ora, koji je tajno finansirao svoju operaciju promene pola na Tajlandu, lažuci svoje konzervativne roditelje. Po povratku kući, kao žena, suočava se sa svojim novim životom, svojom porodicom i cenom ostvarenja svoga sna.

Subota, 25. april 2015.
20h Pozorišna predstava “Šarlota” ULAZ 400 DIN.

sarlota

Režija: Anđelka Nikolić
Izvođenje: Slobodan Beštić

Predstava „Sam sebi žena“, po tekstu Daga Rajta, u izvođenju Slobodana Beštića i u režiji Anđelke Nikolić, premijerno je izvedena u januaru 2007. godine u Galeriji Progres. U predstavi je preispitivana prošlost na ličnom i kolektivnom planu. Istraživana je sklonost ljudi ka zauzimanju emotivnog stava prema istoriji, ka fabrikovanju mitova, heroja i drugih vidova paralelne realnosti, u cilju izbegavanja svesti o sopstvenoj odgovornosti i krivici. Ispitivana je tanka granica između istine i laži i (neminovnu?) travestiju čoveka u travestiranom društvu. Skoro osam godina kasnije predstava je obnovljena u Centru za kulturu Parobrod.

Nedelja, 26. april 2015.
20h Projekcija dokumentarnog filma “Ja sam sada žena”

Režija: Michiel van Erp
Holandija, 2011.
dokumentarni film
Trajanje: 87 min.

Prva generacija transseksualaca koji su prošli kroz promenu pola u Kazablanki sredinom 50tih i 60tih godina dvadesetog veka razmatraju svoje živote. Da li se ovi pioniri osećaju u potpunosti kao žene i da li im je promena pola donela ispunjenje u životu koje su očekivali? Žene u filmu tretirao je isti ’čudotvorni lekar’ Džordž Buro (Georges Burou). Dokle god su ovi ’pacijenti’ plaćali nije bilo preduslova, nisu postavljana pitanja na njegovoj klinici u Kazablanki. Ovo je film o potrazi za skoro nedostižnim snom, o jazu između njegovog ostvarenja i surove realnost koja ponekad nastupa nakon toga.