Uspesno okoncan prvi Merlinka festival

by

U sredu 23. decembra u Domu omladine uspešno je okončan prvi Internacionalni festival queer filma „Merlinka“ u organizaciji Gej lezbejskog info centra (GLIC) i Doma omladine. Za četiri dana koliko je trajao festival prikazano je deset filmova LGBT tematike i održana je jedna tribina na temu „Gej lezbejski momenti u domaćem filmu“. Na tribini su učestvovali: glumice Ana Franić, Lena Bogdanović, glumac Aleksandar Lazić, režiseri Mladen Đorđević i Želimir Žilnik.

U okviru festivala dodeljena je i nagrada publike „Dorotina cipelica“ koju je osvojio film „Oto ili ustajte mrtvi“, kanadskog režisera Brusa LaBrusa. U pitanju je film o gej zombiju koji ustaje iz groba i nailazi na rediteljku koja snima politički zombi film, a koja veruje da je njegov zombi izgled samo šminka. Nagrada je rad dizajnerke Lidije Jovanović.

Ovogodišnji festival je održan tek iz trećeg puta i samu organizaciju pratile su razne prepreke na koje se nije moglo uticati. Nadamo se da će organizacija drugog po redu festivala, koji se planira za kraj 2010. godine, biti jednostavnija i sa manje prepreka.

Festival ne bi bio moguć bez solidarne podrške Centra za nenasilnu akciju, Queeria centra, Gete instituta, Francuskog kulturnog centra, Britanskog saveta i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Festival je dobio ime u čast ubijene trans persone Vjerana Miladinovića – Merlinke, koja je bila zvezda filma Želimira Žilnika „Marble Ass“, koji je otvorio festival.