VI Merlinka festival u Novom Sadu – Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

VI Merlinka festival u Novom Sadu


Merlinka festival po šesti put u Novom Sadu
MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI VOJVODINE
Dunavska 37
Novi Sad
ULAZ SLOBODAN
6. – 8. decembar 2019.

Po prvi put ove godine Merlinka festival će se paralelno održavati u Beogradu i Novom Sadu. Od 6. do 8. decembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine imaćete prilike da pratite program Merlinka festivala po šesti put.

Merlinka festival u Novom Sadu počinje u petak, 6. decembra u 18 časova diskusijom “Suicid i autodestrukcija u LGBT zajednici” koju će moderirati Nebojša Pekas iz Berlina, a govore Vedrana Mirković, psihologinja iz Novog Sada i Milica Maletin studentkinja režije iz Novog Sada.

Nakon diskusije u 19 časova biti prikazan domaći kratki film „Podrška“ u režiji Milice Maletin. Film prati Alisu koja pokušava da se poveri drugarici Isidori, a ona sluti o čemu se radi i to izbegava. Do kraja večeri su primorane da se suoče.

Nakon projekcije filma i razgovora sa autorkom sledi američki dokumentarac „Stvaranje Montgomerija Klifta“. Priča o životu glumca i gej ikone Montgomerija Klifta je dugo bila priča o tragediji i samouništenju. Kada njegov nećak istraži porodičnu arhivu, iz toga izlazi dosta komplikovana priča.

U 21 čas prikazuje se austrijski igrani film „Erik i Erika“ koje snimljen po istinitom događaju. Erika Šineger, osvajačica zlatne medalje u skijanju je skijaška senzacija koja je postala medijska senzacija. Dok je bila Erika slavili su je. Sada kada je Erik on je odbačen i optužen za prevaru. Istinita priča o nepravdi i tabu temama u Austriji, sedamdesetih godina prošlog veka.

U subotu, 7. decembra program Merlinka festivala počinje u 19 časova projekcijom američkog dokumentarnog filma „Gej hor duboki jug“. Kao odgovor na talas diskriminacije, anti-LGBTQ zakona, i izbora 2016. godine koji su podelili javnost, hor sačinjen od gej muškaraca iz San Franciska kreće na turneju po južnom (konzervativnom) delu Amerike.

Nakon projekcije filma biće prikazan bosanski kratki film „Fikus“. Almir je skriveni gej muškarac koji ne može da prihvati svoju seksualnost. On je zaljubljen u emotivno nestabilnog, oženjenog muškarca Mirsada. Umesto da ode na žurku, Almir odlučuje da provede Novu godinu sa Milicom, prijateljicom na samrti i da joj kaže da je gej.

U 21 čas prikazuje se američki film „Divlje noći sa Emili“. U pitanju je ekranizacija manje poznate strane pesnikinje Emili Dikinson, posebno njene veze sa drugom ženom.

U nedelju u 19 časova prikazuje se holandski dokumentarni film „Galor“ o dreg kraljici Lejdi Galor koja je 2017. godine posetila Merlinka festival u Beogradu i deo dokumentarca prati tu posetu. Ona se sprema za svoju najveću transformaciju ikada. Boreći se za vidljivost i solidarnost ona je postala važan deo evropske dreg zajednice. Za Sandera den Bassa, muškarca iza Lejdi Galor, ova praksa počinje da uzima svoj danak. Iako njegova veličina čini da Lejdi Galor bude prepoznatljiva i donela joj slavu, Sander se bori sa sve više zdravstvenih problema. Operacija smanjenja želuca će mu pomoći da se vrati na zdravu težinu, ali šta će ostati od Lejdi Galor?

Nakon projekcije filma biće prikazani kratki hrvatski film „Peti sprat levo“ i makedonski kratki filmovi „Neonska srca“ i „Pravi trenutak“.

Za kraj programu, u 21 čas biće prikazana francuska komedija „Sjajni škampi“. U isto vreme u Beogradu će taj film zatvoriti Merlinka festival. Film prati olimpijskog šampiona na kraju svoje karijere koji daje homofobičnu izjavu na televiziji. Njegova kazna je da postaje trener tima Sjajni škampi, amaterskog gej vaterpolo tima. Oni na umu imaju samo jednu stvar: da se kvalifikuju na Gej igre u Hrvatskoj gde se takmiče najlepši internacionalni gej sportisti. To je početak nemirne ali uzbudljive vožnje – Brže, bolje, jače.

Petak, 6. decembar 2019.
18:00 Diskusija “Suicid i autodestrukcija u LGBT zajednici”
19:00 Kratki film “Podrška” (SRB)
19:20 Dokumentarni film “Stvaranje Montgomerija Klifta” (SAD)
21:00 Igrani film “Erik i Erika” (AUS)

Subota, 7. decembar 2019.
19:00 Dokumentarni film “Gej hor duboki jug” (SAD)
20:40 Kratki film “Fikus” (BIH)
21:00 Igrani film “Divlje noći sa Emili” (SAD)

Nedelja, 8. decembar 2019.
19:00 Dokumentarni film “Galor” (HOL)
20:15 Kratki film “Peti sprat levo” (HR)
20:30 Kratki film “Neonska srca” (MK)
20 45 Kratki film “Pravi trenutak” (MK)
21:00 Igrani film “Sjajni škampi” (FR)