Cetvrtak 10. februar 2011.

by

17:00 Dokumentarac:
Assume Nothing

19:00 Igrani film:
Open

21:00 Dokumentarac:
William S. Burroughs

17:00 Dokumentarac

Assume nothing / Ne pretpostavljaj ništa
Director / Režija: Kirsty MacDonald
Novi Zeland, 2009
Duration / Trajanje: 81 min.

Inspirasan fotografijama priznate novozelandske fotografkinje Rebeke Svon, iskren, provokativan i žanrovski zbunjujući dokumentarac „Ne pretpostavljaj ništa“ se fokusira na umetnost i performans pet “alternativnih” umetnika koji se bave rodnom tematikom. Umetnici su poreklom iz Maorija, Samoe/ Japana, i Pakeha/Evrope i svi oni postavljaju sledeće pitanje: “Šta ako “muško” i “žensko” nisu jedine opcije?”

19:00 Igrani film

Open /Otvoreno
Director / Režija: Jake Yuzna
Cast / Uloge: Jendeen Forberg, Daniel Luedtke
USA, 2010 (Teddy Award Winner 2010)
Duration / Trajanje: 87 min.

Queer road film, transseksualna romansa. U svom filmskom debiju režiser Jake Yuzna na spektakularan način kombinuje sve moguće permutacije roda. Jedan od glavnih likova u filmu je hermafrodit Cynthia. Sve dok ne sretne Gen i Jaya koje je upoznaju sa terminom pandrogonija. Ona naglo odlučuje da napusti muža i da krene na put sa njima, put koji će je provesti kroz ostatke američkog sna u dvadesetom veku. Film je dobio Teddy award na Berlinalu 2010.

21:00 Dokumentarac

William S. Burroughs: A Man Within
Director / Režija: Yony Leyser
USA, 2009
Duration / Trajanje: 87 min.

Film istražuje život legendarnog beat pesnika i američke ikone, William S. Burroughs. Rođen kao naslednik Burroughs imanja, borio se u životu sa zavisnošću, sistemom kontrole i samim sobom. Bio je prisiljen da se suoči sa tragedijom ubistva supruge i posledicama zapostavljanja sina. Njegov roman, „Goli ručak“, bila je jedna od zabranjenih knjiga od strane američke Vlade. Alen Ginsberg i Norman Mailer su svedočili u korist knjige. Vremenom su sudovi preinačili odluku iz 1966, presuđujući da knjiga ima bitne društvene vrednosti. Roman je jedno od najpriznatijih književnih dela dvadesetog veka