Classics – Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Classics


Od 12. do 15. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Sali Makavejev u Uzun Mirkovoj 1, organizuje se prvi Merlinka Classics Festival na kome će biti prikazano osam filmova koji su ostavili dubok trag na queer kinematografiju. Festival je nastao u želji da se mlađe generacije upoznaju sa važnim queer filmovima koje su možda propustili, a bez kojih danas ne bismo imali filmove i serije koji slobodno portretišu LGBT osobe.

Festival počinje sa filmovima Milana Jelića koji je dao veliki doprinos vidljivosti queer senzibiliteta u jugoslovenskom filmu.

Četvrtak, 12. novembar

18.00 Bubašinter

(JUG, 1971)

Uloge: Žarko Bajić, Gizela Vuković, Danilo Stojković

Režija: Milan Jelić

Uništavanje bubašvaba u magacinu pekare je prvi zadatak koji pekar poverava svome petnaestogodišnjem sinu, nadajući se da će ga tako iz sveta sanjalica prevesti u svet trudbenika. Razlog za neuspeh u poslu otac nalazi u dečakovom nesređenom seksualnom životu, pa ga vodi u jedan motel. Pošto i taj pokušaj ostaje bez uspeha, otac diže ruke. Dečaka će u svet seksa uvesti tetka, raspuštenica, na njoj svojstveni način.

20.30 Špijun na štiklama

(JUG, 1988)

Uloge: Milan Gutović, Milena Dravić, Mira Furlan, Boris Dvornik

Režija: Milan Jelić

Livadinka Kukurić, direktorka novoosnovane diskografske kuće, ubacuje svog službenika Narcisa Zeca, prerušenog u čistačicu, u konkurentsku diskografsku kuću, kako bi se dočepala ekskluzivnih snimaka svetske estradne zvezde i na taj način, lažnim predstavljanjem produkcije, osigurala bankarske kredite za izgradnju studija.

Petak, 13. novembar

18.00 Mihael

(NEM, 1924)

Michael

Uloge: Walter Slezak, Benjamin Christensen, Nora Gregor

Režija: Carl Theodor Dreyer

Mihael je mladi umetnik koji se uzdiže, dok njegov učitelj, ostareli Zoret, pada. Njih dvojica su u vezi, ali Mihael upoznaje princezu Zamikoff. Da bi održao taj luksuzni način života s njom on prodaje poklone koje je dobijao od Zoreta i potkrada ga.

20.30 Momci iz benda

(SAD, 1970)

The Boys in the Band

Uloge: Kenneth Nelson, Frederick Combs, Cliff Gorman

Režija: William Friedkin

Haroldu je rođendan, a najbliži prijatelji mu priređuju zabavu u Majklovom stanu. Među poklonima za Harolda je i mladi „Kauboj“, jer sada kako stari možda će imati problema da nađe slatkog mladića. Kako zabava napreduje i muškarci postaju pijaniji tako se i atmosfera pogoršava. Nedavno je objavljen rimejk ovog filma u produkciji Netfliksa.

Subota, 14. novembar

18.00 Moj život u ružičastom

(BEL, FRA, VB, 1997)

Ma vie en rose

Uloge: Michèle Laroque, Jean-Philippe Écoffey, Georges Du Fresne

Režija: Alain Berliner

Ludovik je transrodna devojčica. Ona govori o udaji za dečaka iz komšiluka i ne razume zašto su svi iznenađeni zbog toga. Njena porodica i komšije se bore da prihvate njene postupke.

20.30 Pariz u plamenu

(SAD, 1990)

Paris Is Burning

Dokumentarni film

Režija: Jennie Livingston

Kultni dokumentarni film o dreg kulturi u Njujorku. Dreg kraljice su intervjuisane i posmatrane kako se pripremaju i takmiče na mnogim balovima. Ljudi, odeća i celo okruženje je magično. Dokumentarac prikazuje dreg kraljice i balsku scenu pre Madone i spota „Vogue“, pre mejnstrima i RuPaul’s Drag Racea. Prikazuje dreg istoriju!

Nedelja, 15. novembar

18.00 Kavez za ludake

(FRA, ITA, 1978)

La cage aux folles

Uloge: Ugo Tognazzi, Michel Serrault, Michel Galabru

Režija: Édouard Molinaro

Pre filma „The Birdcage“ (Veridba) sa Robinom Vilijamsom i Nejtanom Lejnom bio je „Kavez za ludake“ odnosno „La cage aux folles“ – francuski original iz 1978. godine. Film prati menadžera noćnog kluba u San Tropeu u kome nastupaju dreg kraljice, a najveća zvezda među njima je njegov partner. Ludnica nastaje kada njegov sin dovodi svoju verenicu i njene ultra-konzervativne roditelje da se upoznaju.

20.30 Leto

(FRA, BEL, 2015)

La belle saison

Uloge: Cécile de France, Izïa Higelin, Noémie Lvovsky

Režija: Catherine Corsini

Bile su male šanse da se 1971. godine Carole, profesorka i feministkinja iz Pariza upozna sa Delphine, ćerkom farmera. Ali su se one upoznale i zaljubile. Nažalost, Delphine mora da se vrati kući da pomaže svojoj majici, ali Carole odlučuje da krene za njom. Da li ima mesta za feminizam i lezbejstvo na francuskom selu tog vremena?

Festival su podržali Vlada Republike Srbije – Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Jugoslovenska kinoteka, Francuski institut u Srbiji