Merlinka

Merlinka

Dodeljene nagrade “Dorotina cipelica”

Na 4. Međunarodnom festivalu queer filma MERLINKA po odluci žirija za najbolji igrani film proglašeno je američko ostvarenje “Gejba” (Gayby, USA, 2012), scenariste i reditelja Jonathana Liseckog, u kome glavne uloge igraju Jenn Harris, Matthew Wilkas, Mike Doyle.

Tročlani stručni žiri Merlinka festivala (filmski kritičar Zoran Janković, istoričar umetnosti Miroslav Karić i urednik filmskog programa Doma omladine Boban Jevtić) u obrazloženju je istakao da je Gejba “film u kome je izmešano dosta toga teško spojivog, i premda se činilo da će film pokleknuti pred tom silinom uticaja, Gajba na kraju biva odlično ostvarenje koje svojim urnebesnim humorom i beskompromisnim stavom pokazuje mogućnost da uspešno korespondira i sa publikom mimo LBGT univerzuma. Posebno se ističu vešto profilisanje izuzetno dopadljivih i uverljivih likova i zaista izuzetan tekst”.

Džen i Mat su najbolji prijatelji sa koledža i sada su u svojim 30-tim godinama. Džen je izabrala da bude sama i provodi svoje dane držeći časove joge i obavljajući poslove za svoju šeficu. Mat pati od blokade pisca stripova i ne može da preboli svog bivšeg dečka. Oni odlučuju da ispune obećanje iz mladosti da će zajedno imati dete… na starinski način. Da li će uspeti da prevaziđu sve ozbiljne i neočekivane prepreke na koje nailaze u pokušaju da urede svoje karijere i svoj društveni život u pripremi za roditeljstvo? „Gejba“ je komedija o prijateljstvu, zajedničkom odrastanju, seksu, usamljenosti i o porodici koju biramo sami.

Nagradu za najbolji dokumentarni film dobilo je holandsko ostvarenje “Ja sam sada žena” (I Am A Woman Now, Holandija, 2011), režisera Michiela van Erpa. Film prati prvu generaciju transseksualaca koji su prošli kroz promenu pola u Kazablanki sredinom 50tih i 60tih godina dvadesetog veka. Da li se ovi pioniri osećaju u potpunosti kao žene i da li im je promena pola donela ispunjenje u životu koje su očekivali? Žene u filmu tretirao je isti ’čudotvorni lekar’ Džordž Buro (Georges Burou). Dokle god su ovi ’pacijenti’ plaćali nije bilo preduslova, nisu postavljana pitanja na njegovoj klinici u Kazablanki. Ovo je film o potrazi za skoro nedostižnim snom, o jazu između njegovog ostvarenja i surove realnost koja ponekad nastupa nakon toga.

Nagradu za najbolji kratki film dobilo je rusko-finsko ostvarenje “Tek sam počeo” (I’ve Only Just Begun, Rusija-Finska, 2012) u režiji umetnika koji se potpisuje kao E. „Tek sam počeo“ je predivna i snažna priča o Venuz Vulgar i njegovim prijateljima na njihovom putu u Sankt Petersburg, Rusiju.

Festival MERLINKA zajedničkim snagama organizuju Gej lezbejski info centar, Dom omladine Beograda uz podršku Heinrich Boell Stiftunga, Ministarstva kulture i informisanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Gete instituta, Francuskog instituta, UNDP, Holandske ambasade i Kanadske ambasade.

PARTNERI I SPONZORI