Holandski filmovi na Merlinka festivalu – Merlinka festival

Merlinka festival

Merlinka festival

Holandski filmovi na Merlinka festivalu


U okviru devetom Merlinka festivala, u ponedeljak 11. decembra biće organizovan dan posvećen holandskim queer filmovima, a predstaviće ih naš gost Werner Borkes iz festivala Roza Film Dagen iz Amsterdama.

Dan počinje u 17 časova projekcija dokumentarnog filma „Ako kažem da jesam, onda jesam“ koji predstavlja razgovore gej sinova i njihovih majki o danu kada su im prvi put rekli da su gej i filma „Kas“ o sedmogodišnjoj vezi koja dospeva u krizu kada se pojavi mladi student Kas. Termin od 19 časova rezervisan je za dokumentarace „Iznad duge“ o Leny koja ima 81 godinu i autovala se kada je imala 68 godina i želi da preostale godine proživi do maksimuma i „PrEP i ja“ o čudesnoj piluli koja je napravila revoluciju kada je u pitanju prevencija HIV-a. Nakon projekcije razgovaraćemo sa režiserom Timom Dekkersom. Drek kraljica iz Amsterdama, Lady Galore nastupaće u 21 čas kada će predstaviti komediju „Kraljica Amsterdama“ o grupi prijatelja koji žele da spasu gej-frendli kafić od bankrota, tako što će izvršiti pljačku tokom trajanja Parade ponosa u Amsterdamu.

Pored ovog specijalnog dana, dva kratka holandska filma „Ožiljci“ i „Moje parče sreće“ biće prikazani tokom Maratona kratkog filma u nedelju, 10. decembra.

Ako kažem da jesam, onda jesam
Režija:
Truus Kaspers, Sander Houwen
Holandija, 2016.
44 min.

Dokumentarni film koji su zajedno režirali majka i sin predstavlja intimno i nostalgično putovanje kroz živote šestoro kvir sinova i njihovih majki. Oni sede za kuhinjskim stolom i sa iskrenošću pričaju o autovanju.

Cas
Režija:
Joris van de Berg
Uloge: Kevin Hassing, Wieger Windhorst, Felix Meyer
Holandija, 2016.
48 min.

U ovoj drami sa elementima komedije sedmogodišnja veza između Pepijna i Sjorsa dospeva u krizu nakon što mladom studentu Casu dopuste da spava na kauču u njihovom stanu dok ne stane na svoje noge. Vremenom obojica muškarca bivaju očarani Casovim šarmom što ih navodi da ponovo razmotre svoje dugoročne planove. Da li Casovo prisustvo ugrožava njihov odnos ili predstavlja prikriveni blagoslov?

Iznad duge
Režija:
Tara Fallaux
Holandija, 2017.
40 min.

Nakon smrti majke Leny (81) konačno može da ostvari svoj san. U pitanju je put oko sveta na biciklu. Međutim, ona nije stigla dalje od Novog Zelanda na kome je upoznala ljubav njenog života – drugu ženu. Leny se autovala kada je imala 68 godina. Od tada ona živi životom lezbijke pokušavajući da nadoknadi propuštene godine. Iako je mnogima inspiracija ona ipak ne postaje mlađa. Želi da svoje preostale godine proživi do maksimuma.

Prep i ja
Režija:
Tim Dekkers
Holandija, 2017.
60 min.

PrEP je doneo sasvim novi način borbe protiv HIV-a. Iako u Sjedinjenim Državama ova pilula za prevenciju HIV-a pokazuje ogroman uspeh mnoge evropske zemlje i dalje oklevaju. Holandija je jedna od tih država. Prep&ME je prvu dugometražni dokumentarac o PrEP-u u Holandiji. Tri učesnika u ovom eksperimentu pričaju iskreno o svojim iskustvima sa PrEP-om i njenom uticaju na njihov (seksualni) život. U ovom, na momente, duhovitom i emotivnom filmu sagledavamo pozitivne i negativne strane PrEP-a. Takođe čujemo i mišljenja stručnjaka. Da li je PrEP čudesna pilula ili pilula za žurke?

Lady Galore

Kraljica Amsterdama
Režija:
Tim Oliehoek
Uloge: Alex Klaasen, Achmed Akkabi, Peter Faber
Holandija, 2013.
90 min.

Chez Nous je gej frendli klub kome zbog opasnosti od bankrotstva preti prodaja moćnom biznismenu. Da bi sprečili ovu prodaju stalni gosti kluba, specifična grupa prijatelja, prave plan da tokom gej parade iz muzeja ukradu dijamantsku ogrlicu vrednu milione evra i na taj način spasu svoje omiljeno mesto za izlaske. Da li će uspeti u ovom naumu?

Ožiljci
Režija
: Nish Gera
Holandija, Belgija, 2017.
15 min.

Neobavezno poznanstvo poprima intimni obrt kada Sami, Sirijski izbeglica iz Damaska, upozna Johana. Tokom jedne noći u Amsterdamu dva muškarca će se suočiti sa nekim istinama i iznenađujućim tajnama o veoma različitim svetovima iz kojih dolaze.

Moje parče sreće
Režija:
Coen Haver
Holandija, 2016.
6 min.

Ova kratka romansa govori o dve zaljubljene žene koje su već dosta dugo u vezi. Sada je došlo vreme da i njihove porodice budu obaveštene o toj vezi.

Program se realizuje uz podršku Holandske ambasade u Beogradu.