Holandski filmovi na Merlinka festivalu 2016.

by

Od 8. do 14. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda održaće se osmi filmski festival „Merlinka“. Za sedam dana trajanja festivala biće prikazano 56 filmova, a među njima selektovano je čak devet domaćih.

Festival pod sloganom „Reci osam“ otvoriće brazilski film „Ne zovi me sine“, nagrađivane rediteljke Anne Muylaert, koji je osvojio nagradu „Teddy“ za najbolji igrani filma na ovogodišnjem Berlinalu. Kao i svake godine, biće organizovano i svečano otvaranje koje će biti inspirisano imidžom Olivera Mandića tokom 1980-ih godina, na kome će nastupati Tijana Dapčević, Dekadenca i Viva La Diva.

Iz bogatog programa Merlinka festivala izdvajamo svetku hit komediju „Apsolutno fantastične“ koja prati fantastične avanture Edine i Petsi, koje smo zavoleli u istoimenoj britanskoj seriji, dokumentarac „Zauzmi pozu“ o Madoninim igračima koji su je pratili tokom kontroverzne turneje „Blond Ambition“, dokumentarac „Čekajući Bijonse“ o avanturama grupe mladih koji mesec dana kampuju i čekaju da kupe karte za koncert Bijonse u Sao Paulu, francuski film „Teo i Hugo“ koji je nagrađen na Berlinalu i Film Out festivalu u San Dijegu. U okviru festivala, u nedelju 11. decembra biće organizovan i maraton kratkog filma koji će trajati od 13 časova do ponoći.

Ove godine Merlinka festival će prikazati i četiri holandska filma.

U okviru Maratona kratkog queer filma koji će biti organizovan u nedelju, 11. decembra od 13 časova do ponoći biće prikazani:

spark1

Iskra (2015)

Kratki film
Režija: Kuba Szutkowski, Edgar Kapp
Holandija (Holandski sa engleskim i srpskim titlom)
Trajanje: 8 minuta

Dostavljač torti i zavarivač ujedinjeni nesrecom. Ispod ove komedije lezi nezan film koji je podrzan od strane glumaca Jacka Woutersea i Warta Kampsa koji u potpunosti odgovaraju jedno drugom.

hooligans1

Volim huligane (2013)

Kratki animirani dokumentarni film
Režija:
Jan-Dirk Bouw
Holandija (Holandski sa engleskim i srpskim titlom)
Trajanje: 12 minuta

Fudbalski huligan oseća ogromnu ljubav prema svom klubu, ali ako je gej mora da krije ono sto jeste kako bi opstao u svetu koji za njega ima vrednost.

buddy1

Ortak (2016)

Režija: Niels Bourgonje
Holandija (Holandski sa engleskim i srpskim titlom)
Trajanje: 12 minuta

Kada je mladić upitan od strane svog bivšeg da ide sa njim na HIV test, ovaj to vidi kao način da sazna postoji li još šansa da se njih dvojica pomire.

U ponedeljak, 12. decembra u 21 čas biće prikazan dokumentarni film film Zauzmi pozu:

strike-a-pose1

Zauzmi pozu (2016)

Dokumentarac, mjuzikl
Režiseri: Ester Gould, Reijer Zwaan
Holandija, Belgija (Engleski sa srpskim titlom)
Trajanje: 83 minuta

Godine 1990, sedmorica mladih muških igrača pridružilo se Madoni na njenoj najkontroverznijoj „Blond Ambition“ turneji. I na pozornici i u filmu „Truth or Dare“ oni su pokazali kako neko treba da izrazi sebe. Sada, 25 godina kasnije, oni otkrivaju istinu o životu tokom i nakon te turneje. Strike A Pose je dramatična priča o pobeđivanju srama i pronalaženju hrabrosti da se bude ono što jesi.