Kinoteka i Merlinka festival: Fokus Montgomeri Klift

by

Od ponedeljka u Jugoslovenskoj kinoteci u Kosovskoj 11 počinje Fokus Montgomeri Klift u okviru kog ćete moći da pogledate šest igranih filmova, a kao završnicu dokumentarni film “Stvaranje Montgomerija Klifta” na Merlinka festivalu.

U saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Merlinka filmski festival organizuje Fokus: Montgomeri Klift koji počinje u ponedeljak, 2. decembra od 18 časova u Kosovskoj 11 kada će biti prikazan film „The Search“ u režiji Freda Cinemana iz 1948. godine sa Montgomerijem Kliftom i Alin MekMeon u glavnim ulogama. Klift je za ovu ulogu bio nominovan za Oskara. Film prati američkog vojnika koji nakon Drugog svetskog rata pomaže češkom dečaku da pronađe majku.

Istog dana u 20.30 biće prikazan film „Odavde do večnosti“ u režiji Freda Cinemana iz 1953. godine sa Bertom Lankasterom i Montgomerijem Kliftom u glavnim ulogama. Film je osvojio osam Oskara, a Klift je morao da se zadovolji samo nominacijom. Vojnik 1941. godine na Havajima biva surovo kažnjen je ne želi da boksuje za vojni tim, dok žena njegovog kapetana ima aferu sa drugim vojnikom.

U utorak, 3. decembra u 18 časova biće prikazan film „Drvo Života u režiji Edvarda Dmitrikova iz 1957. godine u kome Elizabet Tejlor glumi zajedno sa Kliftom. Student se zaljubljuje u južnjačku lepoticu, ali njihova veza je zakomplikovana njenom prošlošću i Građanskim ratom.

Istog dana u 21 čas biće prikazan film „Mladi lavovi“ u režiji Edvarda Dmitrikova iz 1958. godine sa Marlonom Brandom i Montgomerijem Kliftom u glavnim ulogama. U pitanju je ratna drama koja prati živote tri mlada momka, jednog Nemca i dvojice Amerikanaca tokom rata.

U sredu, 4. decembra u 18 časova prikazuje se film „Iznenada prošlog leta“ u režiji Džozefa L. Mankievica iz 1959. godine sa Elizabet Tejlor, Montgomerijem Kliftom i Ketrin Hepbern u glavnim ulogama. Sin bogate udovice Violet umire na letovanju dok je bio sa rođakom Katrin. Od strahota koje je videla je poludela, a Violet želi da da izvrše lobotomiju kako bi se istina sakrila.
Istog dana u 20.30 biće prikazan film Neprilagođeni u režiji Džona Hjustona iz 1961. godine sa Klark Geblom, Merlin Monro i Montgomeri Kliftom u glavnim ulogama. Raspuštenica se zaljubljuje u kauboja koji pokušava da održi svoj status neženje.

Fokus se završava projekcijom dokumentarca „Stvaranje Montgomerija Klifta“ u režiji njegovog nećaka Roberta Andersona Klifta, koji će biti prikazan na Merlinka festivalu u subotu, 7. decembra u 17.30 u Domu omladine Beograda. Klift je bio zvezda klasičnog filma i gej ikona čija zaostavština je dugo bila tragedija i samodestrukcija. Ali kada njegov nećak krene a istražuje porodičnu arhivu ispliva mnogo komplikovanija slika.

Iako je imao veze sa ženama i čak se deklarisao kao biseksualac, Klift je ubrzo počeo da spava samo sa muškarcima. Elizabet Tejlor je zauzimala posebno mesto u njegovom životu. Ona ga je vatreno branila i podržavala kada je izjavio da je gej. Jednom je izjavila da je on bio najčarobniji čovek i najemotivniji glumac koga je ikada upoznala, dok je Merlin Monro u šali rekla da je Klift bio u gorem psihičkom stanju od nje.

Montgomeri Klift je umro 1966. godine u svojoj 45. godini.