Nemački i filmovi na nemačkom jeziku na desetom Merlinka festivalu

by

Fokus ovogodišnjeg Merlinka festivala koji se održava od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda je nemačka queer kinematografija.

Festival u četvrtak, 6. decembra u 21 čas otvara film Ruperta Evereta „Srećni princ“ koji je nemačko francuska italijansko britanska koprodukcija, a prati poslednje dane Oskara Vajlda nakon što je izašao iz zatvora. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, a dobio je i nagradu za najbolju produkciju na dodeli Bayerischer Filmpreise, koja podrazumeva i novčanu nagradu od 100 hiljada evra.

U petak, 7. decembra u 19 časova biće prikazan kenijski film „Rafiki“ rediteljke Wanuri Kahiu, takođe koprodukcija više zemlja među kojima je i Nemačka. Film koji je premijeru imao na ovogodišnjem Kanskom festivalu prati dve mlade devojke koje odbijaju da postanu poslušne kenijske supruge. Kenijski cenzori su film zabranili, ali je sud privremeno ukinuo zabranu kako bi se film prikazao sedam dana što je jedan od uslova da film može biti nominovan za Oskara.

U nedelju, 9. decembra u 17 časova biće prikazan nemačko-francuski film „Vazduh“ u režiji Anatola Šustera o ljubavi mirne Manje i neustrašive Louk. Film je dobio nagradu za najbolji igrani film na TLV festivalu u Tel Avivu.

Takođe u nedelju, 9. decembra u 17.30 biće prikazan dokumentarac legendarnog režisera, Rose von Praunheim, „Preživeti u Nojkelnu“ koji prati Juveliju koja vodi galeriju u Sanderstraße u Berlinu Neukölln, gde svakog vikenda poziva goste na druženje.

Treba pomenuti i austrijski film na nemačkom jeziku „Ja, životinja“ u režiji Katharine Muckstein koji će biti prikazan u petak, 7. decembra u 17 časova. Film prati tinejdžerku koja je zajedno sa bandom motociklista maltretira devojke po selu, sve dok se ne zaljubi u jednu. Film je nagrađen na Filmskom festivalu u Cirihu.

Izdvajamo i kratke filmove „Y“ Gine Weinzel, „Pod tenzijom“ Clemensa Rotha, „Tinejdžerska trojka“ Arkadija Khaeta, „Rick“ Jan-Petera Horstmana, „Dan za mačke“ Jona Frickeya, „U krug“ rediteljskog dvojca Texas & Glory, „Karate“ Karla Neubarta, „Ostrvo“ Rona Jägera, „Kakav ti je bio dan“ Tala Iungmana, „Diskonektovana“ Maše Zie Lenardič i Anje Wutej, i „Stranac samom sebi“ Jannika Genslera.

Među gostima festivala iz Nemačke su članovi žirija Aileen Pinkert iz Festivala queer filma iz Hamburga i Yony Leyser reditelj i prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac, rediteljke Maša Zia Lenardič i Anja Wutej, reditelji Karl Neubart, Jan-Peter Horstmann i glumac Gregor Kohlhoffer iz Austrije.

Više o programu festivala na http://www.merlinka.com