Odri Lord – Godine u Berlinu + Diskusija – Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Odri Lord – Godine u Berlinu + Diskusija


Utorak, 16. decembar 2014. 19:00 SALA AMERIKANA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Audre Lorde – The Berlin Years
Režija: Dagmar Schultz
Nemačka, 2012.
Dokumenarni film
Trajanje: 81 min.
Jezik: Nemački, engleski
Titl: Srpski

Website     IMDB    Facebook

Dvadeseta godišnjica od smrti Odri Lord, priznate crnkinje, lezbejke i feministkinje, pesnikinje, majke i aktivistkinje obeležena je 2012. godine.

Film „Odri Lord – Berlin od 1984. do 1992. godine“ se bavi malo poznatim poglavljem bogatog života ove spisateljice, periodom u kojem je pomogla da se rasplamsa afro-nemački pokret i trajno doprinela nemačkoj političkoj i kulturnoj sceni pre i nakon pada Berlinskog zida. Odri Lord je ohrabrivala crne žene u Nemačkoj i bila im mentorka u pisanju i objavljivanju kao načinu da učvrste svoj identitet, prava i kulturu u društvu koje ih je marginalizovalo i ućutkivalo, dok je izazivala bele Nemice da prihvate i na konstruktivan način upotrebe privilegije koje su imale kao belkinje. Ovaj dokumentarac sadrži do sada neobjavljen audio i video materijal iz lične arhive režiserke Dagmar Šulc, uključujući i zadivljujuće slike Odri Lord van bine. Uz svedočanstva koleginica, studentkinja i prijateljica Audre Lord, ovaj film dokumentuje njeno trajno zaveštanje u Nemačkoj.

20:30 Nakon projekcije: Okrugli sto o višestrukoj diskriminaciji lezbejki i gej muškaraca
Žudnja za prihvatanjem – kao suva zemlja kišu
Govore:
Dagmar Schultz, feministička aktivistkinja i autorka filma
Igor Kostić, aktivista
Nenad Mihailović, aktivista
Vera Kurtić, feminsitička aktivistkinja
Sandra Arsovska, feministička aktivistkinja
Moderira: Lepa Mlađenović, feministička aktivistkinja

Okrugli sto će otvoriti priču kako je u ovoj zemlji biti lezbejka iz romskog naselja, gej sa invaliditetom, gej Rom, lezbejka strankinja sa smetnjama u kretanju… Nakon dvadeset i pet godina lezbejskog, gej, bi, kvir i trans pokreta pitamo se koliko uključujemo one koji su pored homofobije izloženi i drugim oblicima diskriminacija? Razgovor ide nakon dokumentarnog filma ’Audre Lorde – Berlinske godine’. U filmu vidimo kako je ’crnkinja, lezbejka, majka, pesnikinja, feministkinja i ratnica Odri Lord’ neumorno insistirala na društvenoj vidljivosti crnih lezbejki u belom svetu, crnih rodjenih u Nemačkom belom svetu… ’Jer razlike izmedju nas ne moramo koristiti da uništimo druge, nego da se pokrenemo“. Autorka filma Dagmar Schultz biće sa nama.