Sreda 9. februar 2011. – Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Sreda 9. februar 2011.


17:00 Dokumentarac:
The Heretics

19:00 Igrani film:
Romeo & Julio

21:00 Dokumentarac:
Die Schwestern

17:00 Dokumentarac

The Heretics / Jeretici
Director / Režija: Joan Braderman
USA, 2009
Duration / Trajanje: 95 min.

Film po prvi put razotkriva dešavanja unutar drugog talasa ženskog pokreta. Želeći da postane režiser, Joan Braderman se preselila u Njujork 1971. godine. Igrom slučaja se pridružila Heresisu pri osnivanju 1975. godine – kolektivu feminističkih umetnica koji se našao u epicentru umetničkog života donjeg Menhetna sedamdesetih godina prošlog veka. Članice Heresis kolektiva, sada već ostvarene umetnice, spisateljice, arhitektice, režiserke, kustosice, i profesorke – raštrkane su širom sveta – intimno pričaju o izvanrednim vremenima koje su provodile zajedno.

19:00 Igrani film

Romeo & Julio
Director / Režija: Ivan Perić
Cast / Uloge: Toni Rinkovec, Toni Dorotić
Hrvatska, 2009
Duration / Trajanje: 75 min.
www.romeoijulio.tk

Romeo i Hulio je prvi trash gej break dance mjuzikl, parodija na Romea i Juliju u potpunosti sinhronizovan na hrvatski. Glavna tema filma je bazirana na priči Šekspirove tragedija „Romeo i Julija“. Film je sniman na raznim lokacijama u Splitu, te montiran u prostorijama Kino Kluba Split.

21:00 Dokumentarac

Die Schwestern / Sestre
Director / Režija: Manfred Hoschek, Sigrid Smejkal
Austrija, 2009
Duration / Trajanje: 70 min.

Sa pojavom bradatih ljudi obučenih u odeću časnih sestara koji su sakupljali novac za članove gej zajednice u San Francisku uoči Uskrsa 1979. godine nastao je pokret „Sestara beskrajne indulgencije“. Od tada, Sestre su razvile širu mrežu “Kuća” i “Redova” u brojnim zemljama. Oni podržavaju gej, lezbejske i transrodne organizacije kao i AIDS pojekte.


Leave a Reply