An Englishman in New York (2009) – Merlinka festival

Merlinka festival

Merlinka festival

An Englishman in New York (2009)


Englez u Njujorku (2009)
Režija: Richard Laxton
Uloge: John Hurt, Denis O’Hare, Jonathan Tucker, Cynthia Nixon, Swoosie Kurtz

John Hurt je prvi put glumio Crispa pre tridesetak godina u televizijskom filmu „Razgolićeni državni službenik“, koji je režirao Jack Gold po istoimenom autobiografskom romanu (Rende, 2005).
Prvi film je obrađivao Crispov život za vreme Drugog svetskog rata, dok još uvek nije bio poznat. S druge strane „An Englishman in New York“ prati Crispa na vrhuncu slave.
On je 1981. godine prihvatio poziv da se preseli i nastupa u Njujorku. Dok je boravio u Americi imao je status „resident alien“, kako je kasnije nazvao jedan od svojih romana. On je redovno nastupao po Americi, gde je izvodio svoj one-man šou „Kako biti srećan“. Jednog dana upoznao je novinara magazina „The Village Voice“, Phillipa Steela, s kojim se ubrzo sprijateljio. Ali jednim nesmotrenim komentarom u jednom intervjuu da je AIDS prosto hir, stvorio je puno neprijatelja i doveo do svađe sa Steelom. Film je nazvan po Stingovoj pesmi „An Englishman in New York“, posvećenoj Cripsu, koji se pojavljuje i u video spotu. John Hurt je za ovu ulogu dobio specijalnu Teddy Bear nagradu na Berlinskom filmskom festivalu.

Ponedeljak 21.12.2009. (20:00) Dom omladine – Beograd

Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0997057/

Trejler:


Leave a Reply