Filmovi na španskom jeziku na Merlinka festivalu – Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Filmovi na španskom jeziku na Merlinka festivalu


Deveti Merlinka festival biće organizovan od 7. do 13. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda i donosi veliki broj igranih, dokumentarnih i kratkih filmova na španskom jeziku.

Posebno izdvajamo dokumentarac „Rasprava oko kostiju“ koji se bavi temom istorijskog sećanja u Španiji nakon Frankove smrti fokusirajući se na nepoznatu priču o represiji na LGBT osobama tokom fašističke diktature. Narator filma je Miguel Ángel Muñoz koga znamo iz serije „Korak napred“. Takođe izdvajamo kratki srpski film „Želim da ti kažem“ koji je snimljen na španskom jeziku.

Subota, 9. decembar 2017. 19:00 Velika sala Doma omladine Beograda

Rasprava oko kostiju
Režija: Andrea Weiss
Španija, 2017.
75 min.

„Bones of Contention“ se bavi temom istorijskog sećanja u Španiji nakon Frankove smrti fokusirajući se na nepoznatu priču o represiji nad LGBT osobama tokom fašističke diktature. U filmu se po prvi put prekida njihovo ćutanje i otkrivaju njihove priče. Duž španskih puteva, zamaskirani kilometrima i kilometrima borovih stabala nalaze se neobeleženi grobovi više od 120.000 žrtava Fankovog režima. Među njima je i najpoznatiji pesnik Španije, Francisko Garsija Lorka koji je postao simbol kako nacionalnog sećanja tako i LGBT pokreta. Film istražuje represiju nad LGBT popluacijom pod fašističkim režimom u Španiji i stavlja je u širi kontekst borbe za pravdu za sve Frankove žrtve. Ali kako da država iskopa prošlost koju je svesno zakopala?

Nedelja, 10. decembar 2017. Maraton kratkog filma 13:00-00:00

Bazen
Režija:
Carlos Ruano
Španija, 2016.
10 min.

Santi i Jota su dva mladića koji žive na periferiji Madrida. Poput mnogih i oni su odlučili da ne idu u školu ili na posao već da svoje dragoceno vreme posvećuju ispijanju piva u obližnjem parku, posećuju birtije i neobavezno ćaskaju o najlepšim devojkama iz kraja. Međutim, Jota je izgleda zabrinut oko nečega. Iscrpljen letnjom vrelinom i uveren da će svog prijatelja naterati da priča, Santi smišlja savršen plan.

Mai
Režija:
Marta González
Španija, 2017.
7 min.

Carmeta, Mari i Pilar su tri starije dame koje svako veče provode na klupi pored glavnog seoskog druma. Dolazak dve misteriozne devojke postaje glavna tema za razgovor među ovim ženama.

Dokaz
Režija:
Juan Flahn
Španija, 2017.
5 min.

Tokom istrage o ubistvu žene jedan od policajaca zaduženih za slučaj će pokazati svoje predrasude prema trans osobama i HIV-u.

Hulijina predstava
Režija:
Amelia Eloisa
Meksiko, 2017.
10 min.

Hulia izlazi na scenu, ali je koreografija najmanji od svih njenih problema.

Zeca
Režija:
Martin Rodriguez Redondo
Argentina, 2016.
10 min.

Zimska noć. Mariano se u porodičnoj vikendici igra sa svojim sestrama Paolom i Laurom. Njegov otac Fernando želi da ga povede u lov. Mariano bi radije ostao kod kuće, ali otac je uporan. Smatra da je njegov sin dovoljno odrastao za lov na zečeve.

Hunito
Režija:
Adriana González-Vega
Portoriko, 2017.
12 min.

José, zajedno sa svojom suprugom i decom, vodi klasičan porodični život. Kako vreme prolazi u ponašanju svog najmlađeg sina prepoznaje neke znake homoseksualnosti. Nakon što je svedočio događaju u kome su ljudi maltretirali njihovog komšiju iz kraja Junita samo zato što je gej, José mora da donese odluku da li da ostane u konzervativnoj sredini ili da svoju porodicu odvede u neku drugu zemlju za koju smatra da u njoj žive liberalniji ljudi.

Želim da ti kažem
Režija: Stefan M. Mladenović
Srbija, 2017.
17 min.

Postoji lavirint iz koga je teško izaći. U potrazi za izlazom, Alehandro se upoznaje sa armijom od devet vojnika. Prvi, tajna. Drugi, strah. Treći, san. Četvrti, fantazija. Peti, boja. Šesti, sreća. Sedmi, sloboda. Osmi, ljubav. Deveti, stvarnost. Šta se dešava kada Alehandro izadje iz lavirinta? Život.