Nemački filmovi i filmovi na nemačkom jeziku na Merlinka festivalu – Merlinka festival

Merlinka festival

Merlinka festival

Nemački filmovi i filmovi na nemačkom jeziku na Merlinka festivalu


Preporučujemo vam sedam nemačkih i filmova na nemačkom jeziku koji će biti prikazani na ovogodišnjem devetom Merlinka festivalu od 7. do 13. decembra u Domu omladine Beograda.

Među njima je i film „Mizandristkinje“ dobitnika Teddy nagrade sa Berlinala 2014. godine, Brusa LaBrusa, koji će nakon projekcije razgovarati sa prisutnima, dokumentarci „Kvirkor: Kako pankovati revoluciju“, „Nikome ne nedostajem“ i kratki filmovi „Nisa“, „Ukus ljubavi“, „Odbacivanje“ i „Srećna, srećna beba“.

Petak, 8. decembar 2017. 19:00 Velika sala Doma omladine Beograda

Cena ulaznice: 250 dinara (ili propusnica za sve dane festivala) Više informacija

Kvirkor: Kako pankovati revoluciju
Režija: Yony Leyser
Nemačka, SAD, 2017.
Dokumentarac
83 min.

Šta se dešava kada društvo koje postoji nije i ono koje vam je potrebno? Neprekidno ponavljate kako to društvo postoji, pravite fanzine koji će stvoriti pank kvir revolucionare, snimajte subverzivne filmove i distribuirajte ih na sve strane i vremenom će zajednica koju ste stvorili postati i globalna realnost. Upravo o ovome govori „Queercore“. U pitanju je priča koja nas vodi od samih početaka pseudo-pokreta sredinom osamdesetih, stvorenom da „pankerizuje“ pank scenu, sve do širokog spektra umetnika koji su koristili radikalni kvir identitet kako bi uzvratili udarac, istovremeno, i gej asimilaciji i homofobiji pank kulture. Ispitanici diskutuju o homofobiji, rodu, feminizmu, HIV-u, asimilaciji, seksu i, naravno, umetnosti. Na širokoj listi sagovornika nalaze se i Bruce LaBruce, G.B. Jones, Genesis Breyer P-Orridge, John Waters, Justin Vivian Bond, Lynn Breedlove, Silas Howard, Pansy Division, Penny Arcade, Kathleen Hanna, Kim Gordon, Deke Elash, Tom Jennings, Team Dresch kao i mnogi drugi.

Petak, 8. decembar 2017. 21:00 Velika sala Doma omladine Beograda

Cena ulaznice: 300 dinara (ili propusnica za sve dane festivala) Više informacija

Mizandristkinje
Režija:
Bruce La Bruce
Uloge: Susanne Sachße, Viva Ruiz, Kembra Pfahler
Nemačka, Kanada, 2017.
91 min.

“Mizandristkinje” je priča o tajnoj feminističkoj terorističkoj organizaciji koja ima cilj da oslobodi žene, uništi patrijarhat, i uspostavi novi feministički svetski poredak. Ovu organizaciju vodi Velika Mama koja je upravnica seoskog prihvatilišta za napuštene devojke koji služi kao fasada iza koje se krije teroristička organizacija. Kada mladi radikalni levičar bežeći od policije završi u ovom ženskom uporištu jedna devojka ga iz sažaljenja sakriva u podrumu ustanove. Njegovo prisustvo narušava ustaljen život i, kako film kreće ka vrhuncu, otkriva brojne skrivene tajne. Otkrivamo novi stil lezbijske pornografije kao oruđa u propagandnom ratu, ali i kao svojevrsnu pozivnicu za novu vrstu ženske revolucije.

Nedelja, 10. decembar 2017. Maraton kratkog filma 13:00-00:00

Cena ulaznice: 300 dinara (ili propusnica za sve dane festivala) Više informacija
Ulaznica važi za ceo maraton (publika može da dolazi i napušta projekcije tokom trajanja maratona)

Odbacivanje
Režija:
Juan Aguilar
Luksemburg, Nemačka, 2016.
4 min.

Gužva u školskoj kantini. Par ženskih cipela napušta trpezu. Kim traži toalet. Ispred ogledala u ženskom toaletu dve devojke, zgrožene Kiminom pojavom, odmah počnu sa ogovaranjem. Par ženskih cipela odlazi. Oseća se nepoželjno. Ponovo…

Nisa
Režija:
Barbara S. Mueller
Austrija, 2017.
10 min.

“Nisa” je priča o dvoje cimera čiji se odnos dovodi u pitanje dolaskom neočekivanog gosta. Film o ljubavi i njenim raznim oblicima.

Ukus ljubavi
Režija:
Paul Scheufler
Austrija, 2017.
5 min.

Koji je ukus ljubavi? Može li ona biti slatka, kisela, gorka ili, možda, slana? Devojka kreće na aromatično ljubavno putovanje stimulišući svoje čulo ukusa do vrhunca. Koristeći čula ona istražuje različite oblike ljubavi.

Srećna, srećna beba
Režija:
Jan Soldat
Nemačka, 2017.
20 min.

Kratki film o čežnji da se ponovo bude mali. Maženje, igranje, cuclanje i priče za laku noć. Ne kao fetiš, već kao način života.

Utorak, 12. decembar 2017. 17:00 Velika sala Doma omladine Beograda

Cena ulaznice: 200 dinara (ili propusnica za sve dane festivala) Više informacija
Kupljena ulaznica važi za dva filma “Tori Pajns” i “Nikome ne nedostajem”

Nikome ne nedostajem!
Režija:
Erik Lemke
Nemačka, 2017.
29 min.

Nakon što su joj amputirane obe noge Evelin je ostala i bez prijatelja. Već godinama je zarobljena u svom stanu bauljajući između kuhinje, kompjutera, televizora i kreveta. Pronađeni stari video-snimci otkrivaju kakav je život vodila pre 25 godina kao muškarac. Nemačka Demokratska Republika više ne postoji, ali u ujedinjenoj Nemačkoj ne uspevaju svi da stanu na svoje noge.