Filmovi na španskom na 10. Merlinka festivalu

by

Ovogodišnji deseti Merlinka festival u svoj program uvrstio je nekoliko veoma važnih filmova koji dolaze sa španskog govornog područja. Među njima treba posebno izdvojiti dvostrukog dobitnika Srebrnog medveda u Berlinu, paragvajski film „Naslednice“ koji je pored nagrada u Berlinu osvojio još 30 širom sveta. U pitanju je priča o dve bogate naslednice, Čeli i Čikiti koje su već 30 godina zajedno. Zbog loše finansijske situacije Čikita biva zatvorena zbog optužbi za prevaru, a Čela suočena sa novom realnošću počinje da taksira, gde upoznaje mlađanu Endži. Film će biti prikazan u petak, 7. decembra u 21:00 u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Iz Argentine stiže film „Mater“ o dve lezbejke koje očajnički žele da postanu majke. One jedne večeri izlaze kako bi izabrale stranca s kojim bi začele svoje dete. Te noći upoznaju mladića nezadovoljnim svojim životom kojim dominira njegova majka. Taj susret će njihove živote prebaciti na drugi pravac. Film će biti prikazan u petak, 7. decembra u 17.30 u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Film „Merlinka“ je argentinsko-čileanska koprodukcija, premijerno prikazana na ovogodišnjem Berlinalu. Radnja filma je smeštena u ruralne predele i prati mladog Markosa koji otkriva svoju seksualnost u neprijateljskom okruženju. Lokalni tinejdžeri ga maltretiraju i daju mu nadimak Merlinka. Film je snimljen po istinitom događaju i biće prikazan u nedelju, 9. decembra u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Pored ovih dugometražnih filmova tu si i kratki filmovi Daniela, Fatimin sin, Sigurnosni pojas, Zvezda padalica, Bele sobe, Najbolji momenat, Puževi, Venčanje, Karlito odlazi zauvek, Uspomene iz vode, Leptiri i Elena koji će biti prikazani tokom revija kratkog filma u Klubiću Doma omladine Beograda 7, 8. i 9. decembra od 16.30 do 23:00.

Detaljnije o programu festivala na www.merlinka.com/timeline