Sporedni efekat sreca – Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Merlinka Queer Film Festival

Sporedni efekat sreca


SUBOTA, 1. DECEMBAR 2012. 19:00

Side Effect Happiness
Režija: Julia Csabai i Alida Szabo
Nemačka, 2011.
Trajanje: 52 min.
Dokumentarni film

IMDb     Website

Volfgang i Roland imaju 72 i 58 godina i stanuju zajedno u Berlinu već 11 godina. Kažu da im je danas život mnogo srećniji i ispunjeniji nego pre 25 godina, pre nego što su se upoznali i pre nego što su obojica znali da su HIV pozitivni. Pre Virusa živeli su neupadljivim životom srednje klase. Imali su posao i zaboravljali su ili potiskivali svoje umetničke ambicije. Kada su odrastali i tek otkrivali svoju naklonost prema muškarcima, homoseksualnost se u Nemačkoj smatrala prekršajem.
Obojica nam veoma ganuto pričaju o tome kako je Virus ušao u njihove živote i kako je sve promenio. Sahranili su svoje ljubavnike, sahranili su veliki broj prijatelja i izgubili posao. Njima je, kao i hiljadama inficiranih 80tih godina, preživljavanje delovalo beznadežno. Virus je dominirao njihovim životima i brojni sporedni efekti prvih lekova odneli su im snagu i dostojanstvo.
Danas se sve to skoro uopšte ne primećuje. Zahvaljujući novim koktelima lekova Volfgang i Roland ponovo su uzeli svoje vreme u svoje ruke. I baš sada, baš u ovoj situaciji ugledali su svoju šansu: mogućnost za kreativnost i nenadanu, ispunjenu ljubav. Njihova usamljenost pretvorila se u obostrano kreativno oduševljenje životom. Iako se danas osećaju dobro i zdravi su, senka bolesti i dalje se s vremena na vreme nadvija nad njima.
Emotivni i često veseli dvostruki portret prati Volfganga i Rolanda već pet godina, od 2005. do 2010. Ovo je romantičan film o dvojici šarmantne starije gospode.