Brazilski filmovi na Merlinka festivalu – Merlinka festival

Merlinka festival

Merlinka festival

Brazilski filmovi na Merlinka festivalu


Na ovogodišnjem jubilarnom desetom Merlinka festivalu biće prikazana četiri filma koji dolaze iz Brazila.

Među njima je igrani film Tinta Bruta – Tvrdokorna farba (režija: Filipe Matzembacher, Marcio Reolon) koji je na ovogodišnjem Berlinalu dobio Teddy nagradu za najbolji queer film i nagradu Međunarodne federacije umetničkih bioskopa CICAE. Pored Berlina film je nagrađen u Čikagu, Los Anđelesu, Gvadalahari, Kijevu, San Francisku, Rio de Žaneiru… Film prati Pedra (Shico Menegat), socijalno neprilagođenog mladića koji izlazi iz svoje ljušture samo tokom nastupa u čet rumovima kada se skida i maže svoje telo neonskim bojama. Film će biti prikazan u subotu, 8. decembra u 21.30 u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Cena ulaznice je 250 dinara.

Dokumentarac Bixa Travesty – Peder trandža (režija: Kiko Goifman, Claudia Priscilla) nedavno je prikazan na prestižnom IDFA festivalu u Amsterdamu u okviru Queer dana, a na ovogodišnjem Berlinalu dobio je Teddy nagradu za najbolji dokumentarni film. Takođe je nagrađen u Kartageni, Milanu, Torontu i Madridu. Linn Da Quebrada je crna trans žena, performerka, muzička zvezda i aktivistkinja koja živi u siromašnom delu Sao Paula. Njeni elektrizirajući nastupi, sa puno golotinje se hrabro bore sa brazilskim hetero-normativnim mačizmom. Film će biti prikazan u petak, 7. decembra u 19:30 u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Cena ulaznice je 200 dinara.

Takođe, izdvajamo i paragvajski film Las Herederas – Naslednice (režija: Marcelo Martinessi) gde je Brazil jedan od koproducenata. U pitanju je priča o Čeli i Čikiti koje su poreklom iz bogate porodice i zajedno su više od 30 godina, ali upadaju u finansijske probleme. Čikita odlazi u zatvor zbog optužbi za prevaru, a Čela suočena sa novom realnošću počinje da taksira gde upoznaje mlađanu Endži.

Kratki filmovi „Gde god se naše najdraže ulice sreću“ i „Unutrašnja senka“ biće prikazani tokom revija kratkog filma od 16:30 do 23:00 u Klubiću Doma omladine Beograda u petak, subotu i nedelju.

Projekcije ovih filmova podržane su od strane Brazilske ambasade u Beogradu.

Detaljnije o filmovima:

TVRDOKORNA FARBA

PEDER TRANDŽA

NASLEDNICE

GDE GOD SE NAŠE NAJDRAŽE ULICE SREĆU

UNUTRAŠNJA SENKA