Britanski filmovi na devetom Merlinka festivalu – Merlinka festival

Merlinka festival

Merlinka festival

Britanski filmovi na devetom Merlinka festivalu


U okviru devetog Merlinka festivala koji se održava od 7. do 13. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće prikazano devet britanskih filmova.

Među njima je dokumentarni film „Grace Jones: Bloodlight and Bami“ britanske rediteljke Sophie Fiennes koju poznajemo po dokumentarcima sa Slavojem Žižekom i po tome da je sestra Ralpha Fiennesa, koji je skoro postao srpski državljanin.

Sreda, 13. decembar 2017. 21:00 Velika sala Doma omladine Beograda (Nakon svečanog zatvaranja)

Cena ulaznice: 300 dinara (ili propusnica za sve dane festivala) Više informacija

Grejs Džons
Režija:
Sophie Fiennes
SAD, Velika Britanija, Irska
Dokumentarac
115 min.

„Grace Jones: Bloodlight and Bami“ predstavlja uzbudljivo putovanje kroz nastupe, javni i privatni život pop ikone Grace Jones. Njena smela estetika odzvanja kroz čitav film tokom kojeg režiserka Sophie Fiennes stvara snažno filmsko iskustvo naizmeničnim smenjivanjem muzičkih sekvenci i intimnih privatnih snimaka koji nam otkrivaju lice koje se krije iza maske ikone.

Sreda, 13. decembar 2017. 17:00 Velika sala Doma omladine Beograda

Cena ulaznice: 200 dinara (ili propusnica za sve dane festivala) Više informacija
Kupljena ulaznica važi za dva filma “Ako se usudiš da čezneš” i “Zemlje izgubljenog sadržaja”

Zemlje izgubljenog sadržaja
Režija: Elena Horn
Ruanda, Srbija, Velika Britanija, 2017.
45 min.

“Lands of Lost Content” je dokumentarac o pravoslavnom gej studentu Niku iz Srbije koji se upoznaje sa baletanom koji je preživeo genocid u Ruandi. Ishimwa Muhimanyi se posle mnogo godina vraća u Ruandu da bi, suočavajući se sa fragmentima svojih sećanja, u razgovorima sa preživelim članovima svoje porodice istražio uticaj religije na genocid. Nik putuje u Srbiju gde želi da svojoj porodici otkrije svoju homoseksualnost suočavajući se sa brojnim preprekama na tom putu.

Nedelja, 10. decembar 2017. Maraton kratkog filma 13:00-00:00

Cena ulaznice: 300 dinara (ili propusnica za sve dane festivala) Više informacija
Ulaznica važi za ceo maraton (publika može da dolazi i napušta projekcije tokom trajanja maratona)

Suton
Režija:
Jake Graf
Velika Britanija, 2017.
15 min.

Odrastajući u netolerantnom i neinformisanom svetu Engleske pedesetih godina prošlog veka mladi Chris Winters se trudi da se uklopi u rodne uloge koje takvo društvo nameće. Nakon što teško detinjstvo ostavi iza sebe za njega nastupaju malo svetliji dani kada upozna Juliju, ženu iz snova. Međutim, progoni ga sve snažnije osećanje kako živi neispunjen život. Neprekidno zamišljajući šta bi moglo biti Chirs biva pogođen spoznajom kako za neke životne odluke nema ispravnog rešenja, a upravo nas ona definišu.

Klizalište
Režija:
Gail Hackston
Velika Britanija, 2016.
10 min.

Kada muškobanjasta tinejdžerka Jane na klizalištu započne slučajan flert sa drugom devojkom biva veoma iznenađena kada joj ova uzvrati istom merom. Sumnjajući da je ova povratna simpatija posledica nesporazuma jer devojka misli da je ona zapravo dečak, Jane mora da dostigne neslućene nivoe svoje muškosti kako bi se uverila da se dopada devojci zbog onoga što ona jeste.

Podnošljiv
Režija:
David James Holloway
Velika Britanija, 2016.
4 min.

Šta ako te pripadnost gej subkulturi oblikuje? Šta ako si živeo sa pravim medvedom?

Sestra
Režija:
Dimitris Toulias
Velika Britanija, 2017.
10 min.

Dve međusobno otuđene sestre, religiozna Fran i Steph odlučuju da tokom jedne noći kroz iskren razgovor pomire međusobne stavove.

Šaputanje na jastuku
Režija:
Louise Marie Cooke
Velika Britanija, 2017.
8 min.

Smešten u devedesete godine kratki film “Pillow Talk” je priča o odrastanju koja prikazuje promenu odnosa između četrnaestogodišnje Care i njene najbolje drugarice Lucy. Lucy sumnja da Cari više privlače devojčice nego dečaci i želi da dozna istinu. Čak i po cenu njihovog prijateljstva.

Kai, 12
Režija:
Fox Fisher
Velika Britanija, 2017.
4 min.

Kai je na rođenju definisan kao devojčica, ali se uvek osećao kao dečak. Sada ima dvanaest godina i već neko vreme uzima blokatore hormona. Ima podršku svoje majke i pred sobom vidi svetlu budućnost.

Deniz
Režija:
Kenneth O’Toole
Velika Britanija, 2016.
7 min.

Ostarela drag kraljica prebira po svojim uspomenama koje je podsećaju na njene slavne dane.