Merlinka festival po šesti put u Novom Sadu

by

Kulturni centar Novog Sada
Katolička porta 5
Novi Sad

ULAZ SLOBODAN

Merlinka festival po šesti put u Novom Sadu u okviru Festivala evropskog i nezavisnog filma od 5. do 10. decembra 2020. i biće prikazano devet kratkih, dokumentarnih i igranih filmova.

5. decembar

15:30 Crno belo šareno

Igrani film
Režija: David Moser
Igraju: Klara Dimling, Sebastijan Klem-Lorenz, Elizabet Kanetis, Sofi Veglajtner, Viktorija Hiliš
Austrija, 2020.
Trajanje: 85 minuta

Matilda – mlada i nesigurna, žena na putu da postane odrasla osoba koja se plaši da će doživeti gubitak svoje mladosti. Usred svoje potrage za odgovorima na velika životna pitanja, ona uviđa potrebu da ode dublje pre toga tako što će najpre preispitati sebe. Vikend prepun različitih susreta sa porodicom, prijateljima i strancima će joj možda pomoći da pronađe odgovore na njene mlade i tvrdoglave zbunjenosti.

6. decembar

13:00 Bez ljutnje

Igrani film
Režija: Faraz Šarijat
Igraju: Beni Radžaipur, Banafše Aurmazdi, Ajdin Džalali
Nemačka, 2020.
Trajanje: 92 minuta

Pantalone sa visokim strukom, uska pripijena majica, kratka, platinasto plava kosa. Na svoj rođendan, Parvis slavi tako što ukrade flašu iz šanka u klubu i pleše. Sin iranskih roditelja, nastanio se u potkrovlju roditeljske kuće u mirnom novom stambenom naselju u Donjoj Saksoniji i zauzet je isprobavanjem svega i svačega, od seks dejtova do rejvova. Nakon što su ga uhvatili u krađi, poslali su ga na društveni rad u skloništu za izbeglice, gde se zaljubljuje u Amona, koji je sa sestrom Banafše Arezu pobegao iz Irana. Trojac uživa u letu žestokih žurki do zore, obojenih spoznajom da, na različite načine, niko od njih se ne oseća kao kod kuće u Nemačkoj.

7. decembar

13:00 Dragi Fredi

Dokumentarni film
Režija: Rubi Gat
Izrael, Češka, 2017.
Trajanje: 74 minuta

Fredi Hirš je rođen u Nemačkoj, ponosni Jevrejin i otvoreno homoseksualac, imao je 19 godina kada su proglašeni Nirnberški zakoni, pobegao je iz Nemačke u Češku koju su osvojili nacisti. Započeo je aktivnosti u Češkoj kao nastavnik sporta u jevrejskom omladinskom klubu, a ubrzo je postao predmet divljenja svojih učenika. Deportacijom Jevreja u Geto Terezin, Fredi je postavljen za šefa omladinskog odeljenja i bavio se sa preko 4000 mladih. Kada je stigao u Aušvic, Fredi nije podlegao očaju.

8. decembar

15:00 Leto ’85.

Igrani film
Režija: Fransoa Ozon
Igraju: Feliks Lefebr, Bendžamin Voizan, Filipin Velž
Francuska, 2020.
Trajanje: 100 minuta

Na obali Normandije, Aleksis provodi odmor u luksuznom odmaralištu. Iako bi za njegove godine bilo normalno da uživa u avanturama i vodenim sportovima, Aleksis je sa svojim najboljim drugom sklopio pakt prijateljstva – zakletvu za ceo život. Umesto da uživa u svojim pubertetskim željama, Aleksis mašta o smrti. Ipak, ovog leta će imati priliku da odraste i pronađe svoju prvu ljubav.

9. decembar

13:00 Seks, greh i ’69

Dokumentarni film
Režija: Sara Fodi
Kanada, 2019.
Trajanje: 75 minuta

Ovaj dokumentarni film je istorijski, retrospektivni film o zakonu iz 1969. godine kojim se “dekriminalizuje” homoseksualnost.
Pripovedan kroz savremene glasove, uključujući kvir akademike, istoričare, aktiviste, edukatore, umetnike i osnivače zajednica, film pokušava da ospori naše razumevanje kvir istorije osvetljavajući široko usvojene zablude oko dekriminalizacije.

10. decembar

15:00 Kratki filmovi

Matura
Kratki film
Režiser: Gvozden Ilić
Srbija, 2019.
Trajanje: 20 minuta

Tri najbolja prijatelja odustaju od maturskog plesa u srednjoj školi. Noć koja sledi razotkriva njihove skrivene i potisnute želje koje bacaju pogled na emocionalnu zbunjenost čitave generacije.

Ja bi’ to da imam doma
Kratki film
Režija: Ana Opalić i Noah Kraljević
Hrvatska, 2020
Trajanje: 37

Ideja filma bila je okupiti pripadnike i pripadnice LGBTI zajednice u najširem smislu – osobe koje su doživjele vršnjački bullying i nasilje zbog svog rodnog identiteta i izražavanja, osobe koje su doživjele obiteljsko nasilje zbog svoje seksualne orijentacije, osobe koje su doživjele fizičke napade na javnim mjestima te osobe koje su zbog neprihvaćanja okoline pokušale suicid.

Nek je što šarenije
Kratki film
Režiser: Ado Hasanović
Bosna i Hercegovina, 2020.
Trajanje: 15 minuta

Osmog septembra 2019. godine u Sarajevu se održava prva Parada ponosa. Da li su ljudi spremni za ovaj događaj?

U šifonjeru
Kratki film
Režiser: Tamara Broćić
Srbija, 2019.
Trajanje: 15 minuta

Stefan provodi leto na selu sa sestrom pomažući njihovoj baki oko sezonskih radova na polju. Tamo upoznaje lokalnog dečaka Marka, koji mu donosi novo otkriće o sebi.